Viszketés a terhesség alatt?

A viszketés gyakori velejárója a terhességnek. Az enyhe viszketés miatt általában egyáltalán nem kell aggódni, ám ha egyre erősebbé válik és zavaró mértéket ölt, az egy májműködési zavar, a terhességi epepangás tünete lehet. Ha ilyet tapasztalsz, mindenképp fordulj orvoshoz!

Viszketés a terhesség alatt?

Az intrahepatikus kolesztázis egy májprobléma, ami erős teljes testen jelentkező bőrviszketéssel jár és fokozza a koraszülés, valamint halvaszülés kockázatait, ezért komolyan kell venni. Az epepangás legfőbb tünete az erős, viszonylag nagy felületen jelentkező viszketés a terhesség utolsó 3-4 hónapjában. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mitől alakul ki, de valószínűleg az is szerepet játszik benne, hogy a terhesség alatt termelődő hormonok csökkentik a máj képességét az epe szállításában. Az epeváladék így a májban kezd felgyűlni, majd a véráramba kerül, ami a bőr alatt az idegeket stimulálja - innen a szörnyű viszketés. További tünet lehet a sötét színű vizelet és világos színű széklet, a bőrön és a szemfehérjén megfigyelhető sárgaság, valamint a fáradékonyság, hányinger is.
Az epepangás 1000 terhességből 1 kismamánál fordul elő és a latin, valamint skandináv nők hajlamosabbak a kialakulására.
Az epepangás tünetei: heves viszketés, sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság (szemek, bőr). Ha hasonló tüneteket tapasztalsz, azonnal keresd fel az orvosodat! Vért fognak venni tőled, hogy megállapítsák, hogy a májad rendben van-e, valamint ellenőrzik az AP és a vérzsírod szintjét is. Az anya számára valamennyi fenti tünet csupán átmeneti, a magzat számára azonban komoly veszélyt, akár életveszélyt jelent a cholestasis. Az ICP gyógyszerrel, viszketés elleni krémmel, valamint zsírszegény epediétával jól kezelhető és szerencsére szülés után pár nappal magától megszűnik