Véralvadásgátlók fontossága

Miért menthet életet a véralvadásgátló?

Véralvadásgátlók fontossága

Manapság 40 év felettieknek gyakran ajánlják az Aspirin protektet, megelőzésképpen. A véralvadásgátló terápia életet menthet, ám műtét esetén igen elővigyázatosnak kell lenni, ugyanis jelentős vérvesztést okozhat, ha a beteg és orvosa nem jár el megfelelően. A véralvadásgátló terápia azt a célt szolgálja, hogy segítségével megelőzhető legyen az életveszélyes vérrögök keletkezése. Tulajdonképpen a kezelés a szervezet egyensúlyát egy kissé a vérzékenység felé tolja el, hogy a fokozott véralvadás ne érvényesülhessen.

A véralvadásgátlók alkalmazása életmentő jelentőségű, olykor azonban a gyógyszer szedésével olyan kellemetlen mellékhatások is jelentkeznek, mint például a hajhullás. Fontos azonban tudni, hogy bármilyen készítményt is szed a beteg, közös tulajdonságuk, hogy megnövelik a vérzéses szövődmények előfordulását- éppen ezért alkalmazásuk rendszeres ellenőrzést és odafigyelést kíván, főleg, ha a páciens műtétre készül. Nagyon fontos hogy még mielőtt sor kerülne a műtétre, egyeztessen orvosával a véralvadásgátló terápiáról. Arról, hogy bizonyos műtéti beavatkozások esetén hogyan kell eljárni, mikor kell a korábbi alvadásgátló kezelést felfüggeszteni, és milyen gyógyszerre kell áttérni a hatékony műtéti trombózis megelőzés céljából, nagyon részletesen kidolgozott protokollok vannak.

A kezelőorvosnak, az altatóorvosnak és az operatőrnek ezeket minden műtéti típus esetén ismernie kell, és ezek szerint eljárnia. Hogy mi a teendő, többek között az befolyásolja, hogy milyen a beteg állapota, mikor volt trombózisa, van-e genetikai hajlama vagy egyéb trombózisfokozó betegsége, milyen műtétre készül stb. Mindenesetre nem válik kárunkra, ha alaposan és körültekintőn egyeztetünk az orvosunkkal.