Végleg lezárták a híres ausztrál Uluru-sziklát

Utolsó rohamra indultak a turisták október végén, mivel végleg lezárták a híres ausztrál Uluru-sziklát a hegymászók elől.

Végleg lezárták a híres ausztrál Uluru-sziklát

Az Uluru Nemzeti Park még 2017-ben döntött úgy, hogy kitiltják a turistákat a világörökségi helyszínként is nyilvántartott homokkő sziklatömbről.  Az évszakonként és napszakonként színét változtató, egyedülálló monolit szikla tövében turisták százai sorakoztak péntekre virradóra. A hatalmas homokkőhegy az egyik legkedveltebb turistacélponttá vált a térségben. Sokan attól tartanak, hogy a tilalom miatt jelentősen visszaesik majd a térség idegenforgalma. Az őslakosok szerint az Uluru spirituális helyszín, amelyhez őseik hagyományai fűződnek, ezért akarják biztosítani háborítatlanságát. Problémát jelentett továbbá, hogy a turisták rengeteg szemetet hagytak a környéken, és gyakran lezárt területekre is betörtek.  A szikla nem veszélytelen. Bár csúszós a talaj, a sziklát nem nehéz megmászni, a halál többnyire a nagy, olykor akár 47 fokos hőségben elszenvedett folyadékveszteség miatt állt be. Az elmúlt hatvan évben 37 halálesetet regisztráltak a rajta, tavaly egy 76 éves japán turista halt meg itt.  A turisták tömege a sziklán is nyomot hagyott: az útvonalat kikoptatták, a szikla vörös felületén fehér ösvény mutatja, merre jártak a hegymászók. A 348 méter magas homokkő sziklára ezentúl csak az ananguk mászhatnak majd fel vallási ünnepeik alkalmával.

Azokat, akik a tilalom ellenére felmásznak a szent hegyre, 127 ezer forinttól kétmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják, sőt szabadságvesztést is kiszabhatnak.