Válás hatása a gyerekekre

Vajon milyen érzelmeket vált ki egy gyermekből a válás?

Válás hatása a gyerekekre

Mostanság minden második házasság többnyire válással végződik, így viszonylag sok gyermek érintett ebben a témában. Nem a gyermek akarja a válást, mégis talán ő sínyli meg a legjobban, hiszen akaratán kívül sodródik bele és lesz ennek a káosznak a résztvevője. Ez a stresszhelyzetekkel, feszültségekkel teli helyzet teljesen képes összezavarni a gyermekeket, de nem szükségszerű, hogy ezt ilyen mélyen élje meg.

Legtöbbször a szülőkön múlik, hogy ez a procedúra hogyan zajlik le. Ha szépen, csendben megtudják beszélni a dolgokat, abból a kicsi még nem lesz a krízishelyzet csendestársa. A probléma ott kezdődik, amikor előtte veszekednek a szülők, neadjisten agressziónak lesznek fül és szemtanúi. 

Sokan abban a hitben élnek sajnos a mai napig, hogy egy gyermek összetartó erő, pedig ez egyáltaláb nem így van. A csemete megérzi, ha a szükei boldogtalanok, és ezáltal ráadásul képes saját magát hibáztatni, holott ő az utolsó, aki az egész kialakult helyzetről tehet. Amit szülőként tehetünk egy válás kapcsán, hogy fokozottan odafigyelünk szeretett kincsünk lelkiállapotára és reálisan az ő nyelvén elmagyarázzuk neki, hogy nem az ő hibája, hogy a szülei már nem szeretik egymást, de attól apu is ugyanúgy szeret és sűrűn fogtok találkozni.

Mindkét szülőnek ez kell, hogy legyen az elsődleges, a gyermek érdeke.