Trombózis kialakulásának rizikófaktorai

Kik hajlamosabbak a trombózisra?

Trombózis kialakulásának rizikófaktorai

A trombózisról bizonyára már sokan hallottak, de nem biztos, hogy mindenki ismeri azokat a tényezőket, mely elősegíti ezt a betegséget.

A legnagyobb rizikófaktor a túlsúllyal küszködőket érinti, hiszen önmagában az elhízás komoly problémákhoz vezet, mint például a cukorbetegség, a szív és érrendszeri problémák, és a mélyvénás trombózis is. Rögtön a második helyen a dohányzók köre van, hiszen 23%-kal növeli a cigarettázás a trombózis kialakulását az érkárosodás és a keringési megbetegedések miatt. A kismamák helyzetét sem könnyíti meg a szervezetük, hiszen a hormonális változások miatt könnyebben lép fel a vér alvadékonysága, főleg ha a gyermek császármetszéssel született. 

Bizonyos állandó betegségek is nagyban hozzájárulnak a trombózis kialakulásához, mint például a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, daganatos megbetegedések és a magas vérnyomás.

Mit tehetünk ellene? Hogyan előzzük meg?

Legegyszerűbben akkor tudjuk ezt a súlyos betegséget megelőzni, ha megszüntetjük a kiváltó okokat, mint például leszokunk a cigarettáról, leadjuk a súlyfelesleget, rendszeresen sportolunk, egészségesen étkezünk.