Tojásdíszítés házilag

Milyen praktikák vannak?

Tojásdíszítés házilag

Kezdjük talán a természetes festőlevekkel. Hiszen, ha hagyományos hímesekről beszélünk, akkor ha lehetőségünk van rá, a színezést is természetes levekkel végezzük.

A festőlevek elkészítése is örömteli tevékenység, visszarepít minket nagyanyáink idejébe, engem egy-egy ilyen kis "utazás" mindig nagy örömmel tölt el, hiszen ilyenkor kis időre megelevenedik a kezeim alatt a múlt, a hagyományok, és ez az igazi lelki megtisztulás, újjászületés.

Természetes alapanyagokból voltaképpen bármilyen színt előállíthatunk, de azért érdemes a színek szimbolikájának is utánaolvasni. A legtöbb helyen egyszínű, piros tojást festettek hajdanán, Krisztus vérét, és az újjászületést szimbolizálva. Épp ezért nem festettek sötét színű tojásokat.

Egyes vidékeken kék színű tojást adtak a lányok annak a legénynek, akit kikosaraztak. Erre persze a legények nem voltak büszkék, összetörték az ilyen tojásokat. Ezért is nem nagyon maradt fent az utókor számára túl sok kék tojás . Bár manapság leginkább a gyermekek ajándékaként szerepel, a tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. 

Magyarországon a festett, díszített tojás ajándékozása szinte kizárólag a húsvéti időszakhoz kapcsolódik. Festésre mindig friss, ép, sértetlen tojásokat használunk. A díszített tojások festésének formái, a minták elrendezése tájegységenként változik.  A tojásdíszítés egyik nagyon elterjedt technikája a tojásírás azaz a viaszolás. Az ehhez szükséges eszközt, az írókát magunk is elkészíthetjük néhány egyszerű alapanyagból. levélrátétes díszítés a mai világunkban azért is emelkedik ki a többi technika közül, mert mind közül a legegyszerűbb, legkönnyebben elsajátítható eljárás, és nagyon vonzó, látványos eredményt produkál.

Érdemes tudni, hogy magyar hímes tojások legfőbb jellegzetessége a tojásfelület felosztása.  Az írókával tudunk "írni" a tojásokra. Hazánk rendkívül gazdag tojásdíszítő motívumkincsei szinte kimeríthetetlenek, érdemes utánanézni kicsit, én órákig tudnám böngészni a világhálót ezen kincsek után kutatva.  A viasszal megírt tojásokat aztán langyos festőbe helyezzük a kívánt árnyalat eléréséig. A viaszt végezetül leolvasztjuk a tojásról, így a viasz által fedett felület alatt kirajzolódik a minta. Zsírral fényesítsük.