Tippek az első pár napra otthon az újszülöttel

Amitől minden szülő fél, miután hazaérkeztek a kórházból..

Tippek az első pár napra otthon az újszülöttel

Sokan kimondottan rettegnek attól, hogy mit fognak majd otthon csinálni az újszülött csecsemővel egyedül. Nem kell tőle megijedni, de azt azért tudjuk, hogy természetes, ha aggódunk, főleg ha az első gyermekről van szó. A védőnők és a már tapasztalt anyukák hajlamosak riogatni, de ezt meg sem szabad halljuk. Ha a baba eszik normálisan és semmilyen eltérést nem látunk a kórházban láttottakon kívül, akkor vajmi felesleges az orvoshoz azonnal rohanni. Természetesen sokat fog sírni, mire megszokja az új környezetét, hiszen mégiscsak 9 hónapon keresztül a mi szívünk alatt élt, majd pár napig a kórházban és most megint egy új hely. Hajlamosak vagyunk percre pontosan venni azt a 3 órát, amikor is a gyermeknek menetrendszerűen ennie kellene, de ezt nem kell ennyire drasztikusan venni. 

Minden kisbaba más és más. Vannak, akik két óránként szeretnének cicizni és vannak, akiknek a 4 óra is bőven elég. Az a legfontosabb, hogy figyeljük meg kicsiny gyermekünk szokásait, és már az első perctől kezdve próbáljuk azért egy napi rutinhoz hozzászoktatni, hogy ez a későbbiekben ne okozzon problémát.

Természetesen, ha a kórházban nem történt meg a besárgulás, amelyen szinte a csecsemők 90%-a átesik, akkor érdemes figyelni és azonnal a gyermekosztályra vinni, persze pánikroham nélkül, ugyanis ez náluk teljesen természetes. Bármi szokatlant észlelünk, még ha csak kicsi problémának is tűnik, vagy valójában csak mi látjuk "oda" a problémát, akkor hívhatjuk segítségül a védőnőt, esetleg a gyermekorvost. Nem kell megijedni, nem fogják leharapni a fejünket csak azért, mert tapasztalatlan anyukaként nem rögtön tudunk mindent.