Tiltólista várandósoknak!

Mit nem szabad a terhesség alatt?

Tiltólista várandósoknak!

Minden várandós nő teste más és más, ám abban az orvosok is egyetértenek, hogy a babavárás alatt vannak dolgok, amikre fokozottabban kell figyelnie egy anyukának. Lássuk, melyek ezek!

Talán az minden kismamának egyértelmű, hogy az összes létező kábítószer tilos, természetesen nem csak a babavárás időszakában, hanem az azt megelőzőben is, és tulajdonképpen egyik életkorban sem ajánlott. Ha szoptatunk, akkor is abszolút tiltólistás, ugyanis az anyatejen keresztül bejutnak a kisbaba szervezetébe. Az alkoholról megoszlanak a vélemények: valakinek akár napi egy deci vörösbor belefér, de tudni kell, hogy akár kis mennyiség is károsíthatja a magzatot.

A dohányzás, mint ahogyan a drogok is, azonnal kerülendő, amint megtudtuk, hogy babát várunk, de már a babatervezés időszakában is ajánlják a leszokást, mert fontos, hogy a nikotin kiürüljön a szervezetből. Nagyon fontos, hogy soha ne végezzünk megerőltető edzést, mert veszélyes lehet a babára nézve és a hasfalunk és sérülhet miatta. Ne együnk nyers tojásból és húsból készült ételeket, penészes sajtokat és nyers halat.

A belsőségeket és a tenger gyümölcseit sem ajánlják, és nagyon fontos, hogy minden húst jó alaposan át kell sütni étkezés előtt. A zöldségeket, gyümölcsöket mindig mossuk meg evés előtt, soha ne fogyasszuk őket mosatlanul a baktériumok miatt. Mindig ügyeljünk a konyhában a higiéniára, a konyhai előkészítés, a főzés és az étkezés során is! Ha nem javasolja az orvosunk a diétát a terhesség alatt, semmiképp ne fogyókúrázzunk, mert ez most nem a megfelelő időszak erre. Másképpen is oda lehet figyelni az egészséges életmódra, nem kell kettő helyett enned!

Tanulmányok szerint egy kismamának 300 kcal-val kell többet ennie, mint amúgy, azt pedig egészséges ételekből is tudjuk fedezni. Nem javasolt a túlzott hízás, de a túlzott fogyás sem a terhesség alatt! Ezeket a dolgokat vegyük figyelembe, hogy a babánk várása szép emlék tudjon maradni számunkra.