Legismertebb meleg hírességek akkor és most 1. rész

Igen, jól látjátok: minden jel arra utal, hogy Kölcsey Ferenc a saját neméhez vonzódott! Cikkünkben erre fogunk kitérni.

Legismertebb meleg hírességek akkor és most  1. rész

Talán az egyik legnagyobb botrány a meleg költőkkel kapcsolatosan Kölcsey Ferenc nevéhez köthető. Az egyik magyar irodalomtörténészünk jött rá, hogy Kölcsey férfiakhoz írta a szerelmes leveleit, és a romantikus verseit is nekik címezte. Ez a "rágalmazás" elég nagy visszhangot kapott, hiszen mégis csak a Himnusz szerzőjéről beszélünk, pont ezért sokan be is támadták a történészt. Utólagosan próbálják megmagyarázni a pszichológusok, hogy el kell tudni különíteni a a tudatos és a tudat alatti vonzalom kialakulásának okait, abban a korban ugyanus nem voltak ritkák a kényszerből kialakuló meleg aktusok. Nem kell messzire menni, gondoljunk csak a börtönökre, a hajón hosszú időt együtt töltő legénységre, vagy a háborúkra.

Persze így utólag pontosan 100 százalékban nem jelenthetjük ki, hogy meleg volt, de annyi biztos, hogy sem nyilvánosságra hozott kapcsolatáról, sem beteljesült szerelemről nem tudunk. Erős gyanú persze van arra, hogy ki lehetett az a férfi, aki elcsavarta Kölcsey fejét, hiszen Szemere Pállal nagyon közel álltak egymáshoz. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy hazafink életében sokkal fontosabb szerepet játszott a haza szeretete és a barátságok, mint a szerelmek.

Valószínűleg ezért is merült fel a gyanú, ugyanis azt azért valljuk be, egy egészséges férfiember, aki a nőkhöz vonzódik, annak életében legalább egy nagyobb szerelem van, vagy legalábbis kalandok. Utólag persze előkerültek szerelmes versek, melyekbe abban az időben a haza szeretetét látták bele, manapság azonban ha jobban megvizsgáljuk és értelmezzük, akkor könnyen rájöhetünk, hogy nagy valószínűséggel egy férfihoz íródtak.

Azt azért ne felejtsük el, hogy költészetileg lényegtelen, hogy melyik nemhez vonzódott, hiszen munkássága során egyszer sem érződött ki a szavaiból, melyet a hazájának írt. Vitathatatlanul gyönyörű versei maradandóak az utókornak.