Teszt szingliknek: Miért vagyok egyedül? 2. rész

Íme az előző cikkünkben bemutatott szingli-teszt kiértékelése. Ebből megtudhatod, mi az, amivel akadályozod a saját boldogságodat a pártalálás területén.

Teszt szingliknek: Miért vagyok egyedül? 2. rész

Teszt kiértékelése:
Ha 3 vagy több pontot értél el egy adott akadálynál, akkor van min dolgoznod! Az az akadály gátol meg ugyanis abban, hogy a magánéletedben is sikereket érj el, és végre megtaláld a párod.
1-es akadály:
Poggyászok a múltból
Ha 3 vagy több pontot értél el ennél az akadálynál, akkor téged ez érint.
Sokan már azelőtt elkezdenek társat keresni, mielőtt még lezárták volna magukban előző kapcsolataikat. Esetleg érzelmileg sérültek és nem tudják túltenni magukat a történteken. Lehet, hogy már évek óta vége, mégsem tudsz meggyógyulni és képtelen vagy mások felé nyitni. Mi a teendő ilyenkor?
Mielőtt fejest ugranál a társkeresésbe, tedd fel magadnak a kérdést: „Biztos, hogy túl vagyok már az előző kapcsolatomon?” A problémaközpontú megbirkózás nem működik szakítás esetén, ehelyett érzelemközpontú megküzdésre van szükség. Ne hagyd belesüllyedni magad az áldozat szerepébe, vállald a saját felelősségedet abban, hogy vége lett a kapcsolatodnak. Adj időt magadnak, egy párkapcsolat lezárásának feldolgozása időt igénylő lelki folyamat. Mielőtt lezársz egy kapcsolatot, tegyél meg mindent, hogy megjavítsd, hogy később ne legyen mit megbánnod.
2-es akadály:
Belső korlátok
Ha 3 vagy több pontot értél el itt, akkor téged ez érint.
Ez az egyik legproblémásabb terület. Rengeteg berögzült gondolkodási séma az, ami meggátolhat a társtalálásban. Belső gátak és blokkok állhatnak az utadba. Mit láttál a szüleidnél? Milyen mintákat látsz a környezetedben? Ez egy olyan alattomos belső akadály, ahol azt gondolnád, veled minden rendben, pedig mégsem. Hiszed vagy sem, a korlátozó hiedelmek roncsolják a kisugárzásodat, és elriasztják az egészséges énképpel rendelkező társkeresőket. Miért mindig az „idióták” jutnak neked? Önismeret, tükörbe nézés segíthet. De hogyan?
Rengeteg olyan berögzött gondolkodási séma van, amely nehezíti a társtalálást. Túlzásokba eshetsz, katasztrofizálhatsz, fekete-fehéren láthatod a dolgokat. Érdemes megfigyelned és a javítanod ezeket a hibákat. Ezen kívül számos belső blokk akadályozhat, egyik válfaja a magaddal kapcsolatos akadályozó gondolatok csoportja, a másik pedig a párkapcsolatokra vonatkozó félelmeid. Az egyik legnagyobb akadály az önbizalomhiány. Te hogy állsz önbizalom terén? A párkapcsolatra vonatkozóan tévhiteiden és félelmeiden túl az irreális elvárások is gondot okozhatnak. Mik ezek?
3-as akadály:
Nem érted a másik nemet
Ha 3 vagy több pontot értél el itt, akkor téged ez érint.
Ez is tipikus akadály. „Minden férfi ilyen”, „minden nő olyan”, a két fél elbeszél egymás mellett, nem érti egymást. Ilyenkor jönnek elő a szokásos sztereotípiák, a „szabályok” keresése, a nem megfelelő helyekről történő tanácskérés. Körül vagyunk véve a másik nemet érintő félreértésekkel, a „kutya-macska” típusú kapcsolatokkal. Mit is akarnak igazán a nők, mit is akarnak igazán a férfiak. Te tudod?
Az ellenkező nemmel kapcsolatban rengeteg sztereotípia él a köztudatban, ezek fontosak az életben való eligazodáshoz, ugyanakkor az előítéletek megzavarják tisztánlátásunkat, következményük a csőlátás. Rád is jellemző, hogy a másik nem egészét okolod saját párkapcsolati kudarcaidért? Milyen hiedelmeket vallasz a másik nem képviselőiről? Lehet, hogy a másik nemről alkotott sztereotípiáid gátolják meg azt, hogy megtaláld a társad? A társadalmi nemi szerepek rengeteget változtak az elmúlt években. Mit gondolsz, a te felfogásod modern, vagy inkább a hagyományos értékeket vallod?
4-es akadály:
Randikészségek hiánya
Ha 3 vagy több pontot értél el itt, akkor téged ez érint.
A társkereséshez át kell lépni eddigi kényelmesnek tűnő határaidat, és fejest kell ugrani az ismeretlenbe. De mi van akkor, ha te már ezer éve nem randiztál? Ha azt sem tudod, hogyan kell? Ha fogalmad sincs a lehetőségekről? Ha nem tudod, hogyan viselkedj egy randin? Sajnos értékes férfiak és nők felkészületlenül csetlenek-botlanak a társkeresés világában.
A randikészségek tanulhatóak! Térképezd fel offline és online társkeresési lehetőségeidet. Merj kezdeményezni! Mi vesztenivalód van? Ne csüggedj, ha nem válaszolnak neked, a hiba nem biztos, hogy benned van. Kezdd el leszervezni az első randikat, figyelj a helyszínre és a beszédtémákra is. Figyelj oda az intő jelekre!
Akadálykereső gyakorlat:
Íme, az első feladat! Gondold végig, téged mik akadályoznak a legjobban a fenti négy akadály közül. Ha úgy gondolod, hogy semmi, akkor kérdezd meg ismerősödet, barátnődet, hogy szerintük mi lehet a gond. A kívülállók néha jobban rálátnak a problémáinkra, mint mi magunk. Kérd ki a véleményüket, de ügyelj arra, hogy ne sértődj meg, inkább vizsgáld meg, vajon mi lehet az igazság. Esetleg mutasd meg nekik is ezt a tesztet, hogy segítsenek neked beazonosítani, mik az akadályaid.

Randi Andi: Ezért vagy még egyedül c. könyve alapján.