Terhesség alatti szex

Ma már nem számít tabu témának a szexről beszélni, de hogyan is kommunikáljuk le az együttlétet?

Terhesség alatti szex

Manapság is aktuális a kérdés, hogy várandósságunk alatt szabad-e szexelni, meg hogy nem ártunk-e vele a születendő gyermekünknek. Megnyugtatunk minden állapotos hölgyet, hogy igen szabad. Sőt, ahogy változik a testünk formája, ki lehet kísérletezni újabb pozíciókat. Ha komplikációmentes a várandósságunk, akkor bizony nem kell lemondanunk a testi kapcsolatról sem, egészen a szülés napjáig.

Sokunkban felmerül ilyenkor a kérdés, hogy biztonságos e a szex. Sokan aggódunk amiatt, hogy, nem ártunk vele a magzatnak. Legyünk teljesen nyugodtak, hiszen amíg nem lépnek fel esetleges komplikációk, addig a szex teljesen biztonságos. És amellett, hogy kellemes testi és lelki gyakorlat, segít elfogadni és hozzászokni testünk megváltozásához. Nem árt ha tudjuk, rengeteg szexuálisan aktív kismama kifejezetten szexinek érzi magát a várandósság alatt. Bőrünk ilyenkor fokozottan érzékennyé válik, főleg a mell körül és az erogén zónáknál, mely még különlegesebbé teszi a szexet. Azt se felejtsük el, hogy élvezet közben testünk endorfinokat szabadít fel, és ez nem csak ránk, hanem születendő kisbabánkra is pozitív hatással van.

Az orgazmus hatására fellépő enyhe méhösszehúzódások egyáltalán nem aggodalomkeltőek. Felfoghatjuk szülési gyakorlatnak is. Néha előfordulhat pecsételő vérzés is, de ez a várandósság alatt bármikor megtörténhet. Ez akkor ad okot az aggodalomra, ha több óráig is eltart, vagy nagyobb mennyiségben. Ilyenkor beszélnünk kell az orvosunkkal. Valószínűleg az fogja javasolni, hogy kis ideig hanyagoljuk az ágytornát. Az a lényeg, hogy ne aggodalmaskodjunk, hanem élvezzük egymás testi örömeit.