Terhesség alatt vérzel? Ezek lehetnek az okok.

Minden várandós nő legnagyobb rémálma a vetélés.

Terhesség alatt vérzel? Ezek lehetnek az okok.

Sajnos nagyon sok esetben hallhatsz arról, hogy ismerősöd már szeretett volna babát, de a sikeres terhesség előtt sajnos 2-3 vetélése is volt. Ezek után nem csoda, ha a hüvelyi vérzés után téged is pánik fog el. Sajnos ez sokszor nem ok nélkül merül fel.

Nagyon fontos, hogy ha a korai terhességedben pecsételő vérzés jelentkezik, azonnal menj orvoshoz! Érdemes azonban tudnod, hogy vérzést több minden más is okozhat a várandósság során. Nézzük a leggyakoribbakat.

Beágyazódás

A beágyazódás olykor kisebb pecsételéssel járhat, és általában akkor jelentkezik, amikor a soron következő menstruáció kezdődne.

Kevés progeszteron

Kisebb vérzést, barnás folyást eredményezhet a kevés progeszteron - terhességi hormon - is. Erre nagyon fontos odafigyelni, ugyanis a vetélések igen nagy százalékának hátterében ez áll. Hogy elkerülhető legyen a baj, az orvos progeszteronpótlást javasol - akár szájon át szedhető gyógyszer, akár kúp formájában -, általában kora terhességben rutinszerűen adják.

Hematóma

Viszonylag gyakori, hogy a placenta tapadása kisebb-nagyobb területen megszűnik, a lepényi erekből kiindulva hematóma alakul ki, különösen a terhesség elején. Ennek fő tünete az élénkpiros vérzés.