Tényleg hatással van a tél a szexuális életünkre?

Ti észrevettek bármiféle változást is a hideg évszak beköszöntével?

Tényleg hatással van a tél a szexuális életünkre?

Talán eddig fel sem tűnt, de az, hogy milyen évszakban vagyunk éppen, az erősen kihatással van a szexuális életünkre. Befolyásolja, hogy mennyire kívánjuk az együttléteket, a nemünktől függetlenül; de ugyanakkor nőknél és férfiaknál eltérő lehet ennek mértéke. Ezért nem árt tisztában lenned azzal, a kapcsolatotokban beállt változásnak mi lehet az okozója!

1. Alacsony D-vitamin

Télen sokkal kevesebb napfény ér minket, mint az év többi részében, emiatt a testünk D-vitamin szintje is fokozatosan csökkenni kezd, ez pedig nem csak álmosabbá és rosszkedvűvé tehet, de egyúttal a szexet is befolyásolhatja. Egy 2018-as amerikai kutatóintézet felmérése is rávilágította arra, hogy a férfiak erekciójára negatív hatással lehet a D-vitamin hiánya, ez azt jelenti, hogy nem jön létre az erekció, rövidebb ideig tart, vagy esetleg nem kellő minőségű a merevedés.

2. Az a bizonyos SAD

A SAD, azaz a szezonális depresszió elég gyakori probléma férfiak és nők körében egyaránt. Ez annyit jelent, hogy a téli, hűvös időben kedvetlenné, depresszióssá válnak, és ez a megmagyarázhatatlan rosszkedv csak a jó idő beköszöntével kezd el javulni. Emiatt a nők és a férfiak egyaránt érzékelhetik, hogy csökken a libidójuk, nem vágynak az együttlétekre, és nehezebben tudnak ráhangolódni, ha esetleg mégis szexre kerülne sor. Ha szerinted ez lehet a problémád, akkor érdemes fényterápiával, több mozgással és aktív programokkal megpróbálkoznod.


3. Alacsony szerotonin

A szerotonin nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: ez egy neurotranszmitter, ami szabályozza a hangulatunkat, energia-szintünket, kellemesebbet alszunk tőle, és sokkal jobban kívánjuk a szexet is. Azonban már számtalan kutatás bebizonyította, hogyha ebből kevesebb lesz a szervezetünkben, rosszabbá válik a kedvünk, és az együttléteket sem élvezzük annyira. Télen a kevés napfény és a mozgás hiánya miatt kezdhet el ennek szintje lecsökkenni, ezért nem meglepő, hogy ebben a szezonban gyakoribb probléma, mint nyáron.

A szerotonint leginkább így pótolhatod: mozdulj ki otthonról, kezdj el meditálni, sportolj, és figyelj az egészségesebb étkezésre!


4. Az a sok ruha

Azonban egy 2008-as kutatás azért szerencsére pozitívumokra is rávilágított! A férfiak ugyanis ebben a szezonban sokkal vonzóbbnak találják a női testet, mint például nyáron vagy tavasszal. Erről valószínűleg az tehet, hogy míg a meleg időben a lenge ruhák többet is látni engednek a nőkből, addig télen a kabátok, nadrágok és egyéb ruhadarabok épp ettől fosztják meg a pasikat.