Tavaszi fáradtság

Miért jelentkezik és hogyan tudunk tenni ellene?

Tavaszi fáradtság

Tavasszal a hőmérséklet emelkedésével, és a légnyomás változásával párhuzamosan szervezetünkben is változás történik, ezt nevezzük tavaszi fáradtságnak. Immunrendszerünk igyekszik lépést tartani az időjárás változásaival, de ez nem egyszerű. A szép idő beköszöntével frissességet, kipihentséget kellene éreznünk, de ezzel ellentétben sokszor a fáradtságot és a kimerültséget tapasztalhatjuk. Sokszor panaszkodunk fejfájásra, szédülésre, esetleg ingerültebbek is vagyunk. Ezek mind a tavaszi fáradtságra utaló jelek, melyek kellemetlenséget okozhatnak mindennapjainkban.

Nézzük meg, hogy mik okozzák ezeket? A fény-és ingerszegény téli napok, kevés mozgás, elégtelen táplálkozás, változékony időjárás a legfőbb kiváltó ok. De mit tehetünk a leküzdése érdekében? 

1. Mozogjunk minden nap! Télen amúgy is hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, ami rontja immunrendszerünk teljesítményét. Kezdjük a napot pár perces reggeli tornával, sétáljunk jó nagyokat a friss levegőn ha kisütött a nap!

2. Igyunk sok folyadékot! Bár az izzadás miatt nyáron jut leginkább eszünkbe pár pohár ásványvizet felhajtani, szervezetünknek ilyenkor is sok folyadékra van szüksége a helyes működéshez. Napi 2 litert igyunk – lehetőleg ásványvíz, gyógytea, frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglé formájában.

3. Járjunk rendszeresen uszodába, ha teheti! Ha már ott vagyunk, szaunázzunk is, ez ugyanis hatékony salaktalanító és immunerősítő hatású. Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza

4. Táplálkozzunk változatosan, kiegyensúlyozottan! Fűszeres, zsíros falatok? Nehéz, kalóriadús ételek? Ezek helyett fogyasszunk sok színes salátát, zöldséget és gyümölcsöt! A szakemberek külön kiemelik a narancssárga (például sárgarépa, sütőtök), zöld (spenót, sóska, káposzta) és lila (padlizsán, lila hagyma) zöldségek jelentőségét, hiszen ezek antioxidáns-tartalmuk miatt védenek a szabad gyökök támadásával szemben.

5. Pótoljuk a szervezet számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket! Az Actival multivitaminok olyan komplex készítmények, melyek az általános vitamin-, ásványi anyag- és nyomelemhiányos állapotok megelőzésére szolgálnak.