Sztereotípiák a szingliségről

Manapság egyre gyakoribb, ha valaki szingli és sokan már nem csodálkoznak ezen az életformán. Vannak azonban olyanok, akik tele vannak előítéletekkel a szinglikkel kapcsolatban.

Sztereotípiák a szingliségről

A szingli sokak szemében gyanús. Főleg akkor, ha nőről van szó. Ha egy férfi sokáig szingli, akkor gyakran még irigység és csodálat is övezi, amiért szabad és nem hajtotta igába a fejét. Persze, sokan az egyedülálló férfiakról is azt gondolják, hogy anyuci pici kisfia vagy javíthatatlan szoknyavadász, és mindkét típusról meg is van a véleményük, sőt, még a férfi anyjáról is, hiszen biztos ő is tehet arról, hogy a kisfia képtelen volt – vagy ne adj’isten – esze ágában sem volt felnőni és beállni a példás családapák sorába.
És mi van akkor, ha nőről van szó, aki egyedülállóként éli mindennapjait? Ha nem talál magának senkit, az a baj, ha nem is akar találni senkit, akkor meg az a baj. Ha sikertelenül keresi az igazit, biztos vele van a probléma, nem elég csinos, nem elég vonzó, nem elég nőies - értsd alkalmazkodó és a férfinak alárendelődő -, túl okos és erre még büszke is, vagy nem tud főzni, nem jó az ágyban, ráakaszkodik a férfiakra, vagy – talán még rosszabb – nincs rájuk szüksége, vagy munkamániás, vagy egyszerűen csak egy kiállhatatlan némber. Sőt, talán leszbikus is.
Ha nem is akar magának tartós párkapcsolatot a nő, az is elfogadhatatlan. Hiszen egy nőnek az a dolga, hogy a férfi oldalbordája legyen, lesse annak minden kívánságát és potyogtassa a gyerekeket. Ha nem így gondolkodik és viselkedik egy nő, az nem is igazi nő.
A sztereotípiák szerint a szingli nő biztosan depressziós, vagy vásárlási mániás, vagy szépség-és fitneszszalonokban tölti az összes szabadidejét, hiszen igazából nem akar ő szingli maradni, csak ezt mondja… Vagy ennek épp ellenkezője, igénytelen, nem sportol, folyton eszik, nem ad a külsejére és a macskáival vagy kutyáival él. Persze titokban ő is várja a szerelmet, de amíg nem ad magára, addig ez teljesen reménytelen.
Az előítéletek szerint vannak azok a szingli nők, akik más pasijára, férjére vadásznak, mert ők csak ki akarják használni a férfiakat, de gondoskodni nem akarnak róluk.
Ha jelen pillanatban szingli vagy, ne foglalkozz ezekkel a véleményekkel. Sokan sosem kerültek olyan élethelyzetbe, amiben te vagy és senki nem tudhatja, miért vagy szingli. Akár tudatos döntés, akár a sok sikertelen párkeresési kísérlet eredményeként most pihensz egy kicsit, nem kell magyarázkodnod senkinek, a lényeg, hogy te jól érezd magad a bőrödben!