Szkennelésre fel!

A digitális fényképek kora

Szkennelésre fel!

Bár a digitális fényképezés már több, mint két évtizede teret hódított, mégis bőven találhatunk még minden családban hagyományos, papír alapú fényképeket. Mivel ezek előbb-utóbb  elkezdenek elszíneződni, tönkremenni így mindenkinél előkerül a gondolat: Hogyan őrizzük meg őket az utókornak?

Szerencsére van már rá megoldás, ez nem más, mint a fotószkennelés. A technológiának hála, még a 19. századi, üveglemezre készült fényképeket is lehet digitalizálni. Minden városban található olyan cég, vagy magánszemély, aki ilyesmivel foglalkozik.

De ezt magunk is megoldhatjuk, ugyanis nem túl drágán megvehetjük az ehhez szükséges készüléket és nekiállhatun k digitalizálni a képeinket. Itt is igaz, hogy a több pénzért jobb minőséget fogunk kapni, amit érdemes megnézni, az a DPI szám, amely minél magasabb, annál nagyobb felbontásúak lesznek az elkészült képek. Maga a folyamat egész gyors, vannak gépek. amibe csak be kell helyezni a képet, egy motor áthúzza és közben szkenneli, majd automatikusan menti az előre beállított könyvtárba.

Egész jó szórakozás tud lenni, hiszen a folyamat közben egyben átnézzük a régi képeinket is, sok kedves, régi emléket az eszünkbe juttatva.