Szingliség: mi a három fő ok? 2. rész

Előző cikkünkben bemutattunk a szingliség három fő oka közül kettőt. Lássuk, mi a harmadik legfőbb oka annak, ha valaki egyedülálló.

Szingliség: mi a három fő ok? 2. rész

Előbb a szex, utána az érzelmek
A harmadik ok az, ha először alakul ki a szexuális kapcsolat, majd ezt követően próbálják meg átültetni ezt egy érzelmi intimitással teli légkörbe. Ez sokkal nehezebb, mivel manapság gyakran a bizalmunkat és az érzelmi intimitásunkat nehezebben adjuk oda, mint a testünket. Ha nincs elég önismeretünk és elég önreflexiónk, akkor védtelenebbé válhatunk a kapcsolat érzelmi és testi kihívásaival szemben. Az érzelmek odaadása más folyamat, mint a szex, sokkal lassabban alakul ki. Ha már megvan a testi kapcsolat, de nincs meg az érzelmi, abban azonban nem passzol valami, az is nagy csalódáshoz vezethet.
Sokszor érezheti azt az ember, ha egyedülálló, hogy a környezete elvárja tőle, hogy kapcsolatban legyen. A szülei, kollégái, barátai kérdezgetik, pedig valójában nem elvárásról van szó. A társas kapcsolat egy alap igény, az ember társas lény. Kutatások is alátámasztják, hogy az, aki egy közösséghez tartozik, egészségesebb, betegségektől védettebb, és teljesebb életet tud élni. Ide tartozik a legkisebb társas egység, a párkapcsolat is, ebből következhet, hogy ennek is van egy egészségvédő, védelmet adó értéke. Lehet olyan élménye az embernek, hogy az ő értéke is nagyobb, ha párban él, ebből pedig az következik, hogy sokan megfelelésből akarnak maguk mellé valakit.
Milyen a nő, ha szingli?
Milyen a szingli élet, mik az okai, és milyen hatásai vannak a társadalmi változásokra? Bár minderről a New York Magazine közölt hosszú elemzést, a megállapítások nagy része az európai szingli nőkre is érvényes. Azonban sokan remekül érzik magukat egyedül. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen ez egy személyiségből fakadó tulajdonság is lehet.
Napjainkban már a nők is betölthetnek bármilyen állást, ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint a férfiak, de ennek is megvan az előzménye. Amikor a férfiak a világháborúk idején elmentek a frontra, a nőkre hárult az ő feladatuk elvégzése is. Elrendezni a ház körüli teendőket, felnevelni a gyerekeket, a gyárakban elvégezni azt a munkát, amit addig a férfiak végeztek, ez átalakulást indított a társadalmi szerepekben, és ez hatott a párkapcsolati "normákra" is.  Sok év kell még ahhoz, hogy kiderüljön, hogyan változtatja meg a társadalmi elvárásokat, társadalmi normákat a mostani, átalakult világ, és az egyedülállóság ilyen módon természetessé válása.