Szingliként gyereket vállalni? 2. rész

Elvileg érthető, hogy a legtöbben jobbnak tartják, ha egy gyereknek anyja és apja is van, de nagyon sok, eredetileg házasságban született gyereknek is maradhat pár év után csak egy szülője. Egyedül gyereket nevelni bonyolult, nehéz és fájdalmas is lehet, főleg, ha több gyerekről is egyedül kell gondoskodnia, mert megözvegyült vagy elhagyták...

Szingliként gyereket vállalni? 2. rész

De szó sincs róla, hogy emiatt ne tartanánk a többségüket kompetensnek.
Ugyanakkor tarthatunk inkompetensnek rengeteg olyan szülőt, akik össze vannak házasodva, de közben pokollá változtatták a saját otthonukat. Bántalmazó környezetben biztosan sérül egy gyerek, ugyanakkor ahol szeretik és örülnek neki, ott biztosan jól fogja érezni magát, akár anya és apa neveli, akár nem. Akár a biológiai szülei, akár örökbe fogadták.
Ha egyesek azzal a szöveggel jönnének, hogy régen bezzeg... Akkor ők nyugodtan utánanézhetnek, milyen volt régen. Hány egyszülős család volt megözvegyülés miatt? Ha manapság a válás és a szingli életmód elterjedtebb, a XX. század első felében és még korábban a szegénység, éhezés, betegségek, háborúk tizedelték a lakosságot, özvegyek nevelték gyerekeiket. A gazdagabb, gyermektelen rokonok vettek magukhoz egy-két gyereket, hogy kitaníttassák, a vénkisasszony nagynénik pedig sógorukhoz, testvérükhöz költöztek, hogy felneveljék a húguk, nővérük félárva gyerekeit.
Akkoriban még nem volt mesterséges megtermékenyítés, de kvázi béranyaság igen, akadt, aki nem a saját férjétől esett teherbe, és ez vagy kiderült, vagy sem... Tehát a múlt semmivel nem volt erkölcsösebb, mint a jelen, és az, hogy valakinek lehet-e gyereke vagy sem, illetve teherbe esik-e, mikor nem akar, vagy éppen, mikor akar, régen is ugyanúgy rendkívül nagy feszültségek forrása volt, mint napjainkban.
Az biztos, hogy a társadalomra nem lehet ráerőltetni a 90%-os házasodási rátát, bármennyire is szeretnék egyesek, ha ez így lenne. Más korban élünk, mások az igényeink és lehetőségeink, a szingliség hosszú távon velünk fog maradni. Erőltetni pedig ezt sem érdemes. Persze, akik szeretnének szingliként örökbe fogadni, azokat ez nem vigasztalja...