Szerelem vagy puszta vágy?

Így tudod őket megkülönböztetni! Gondolkodj el magadban az alábbi pontokon, és könnyedén rájössz!

Szerelem vagy puszta vágy?

1. Meg akarsz felelni, de nem mindenáron

Ha nagyon erős benned a vágy, erősebb, mint a szerelem, akkor mindenáron és féltve őrzöd a hibáidat – és ugyanígy nem akarod észrevenni azokat a tökéletlenségeket, amikkel a kiszemelted bír. Miért? Mert a vágyakozás ennek nem enged teret: fenn akarja tartani azt a látszatot, hogy minden hibátlan, minden úgy van jól, ahogy van. Erre rátesz egy nagy lapáttal a kémia, amitől szinte mindketten az eszeteket vesztitek, és alig várjátok, hogy újra az ágyban landoljatok.

Nem arról van szó, hogy nem lehet köztetek szimpátia, nem dumálhattok el jól, viszont a szerelemre jellemző, hogy nem féltek kitárulkozni a másik előtt. Nem aggódtok azon, mit fog gondolni rólatok, mennyire tart majd tökéletesnek. A vágy viszont egy kicsit felületes dolog, ezért arra készteti mindkettőtöket, hogy eljátszatok egy szerepet – a tökéletesség szerepét. 

2. Szeretnél beilleszkedni a családjába

Ha valaki iránt nem pusztán vágyat érzel, hanem szerelmes is vagy belé, akkor alig várod, hogy az élete részévé válj. Ez a lépés persze ijesztő is, hiszen sok minden eldől. Mérföldköveknek számítanak a családdal való találkozás és az összeköltözés is.

Más kérdés, ha nem az aggodalommal vegyes izgalom keveredik benned, hanem a félelem és a visszakozás. Ez egyértelműen arra figyelmeztet, hogy nem vagy biztos a dolgodban. Lehet, hogy szereted őt és az biztos, hogy vágysz rá, azonban ha nem foglalkoztat a személyisége és az élete a hálószobán kívül, akkor kis eséllyel lesz köztetek komoly kapcsolat. 

3. Nincs konfrontálódás

Egy testiségre építő, vágyakozással teli kapcsolatban legfeljebb annyi kritikával élhettek a másikkal szemben, hogy elmondjátok, ha valamit jobban is csinálhatna az ágyban. Ehhez képest, a szerelmes párkapcsolatokban óhatatlan, hogy időnként konfrontálódjatok. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy össze kell vesznetek és vérig menő vitákat kell folytatnotok a jövőképetekkel kapcsolatban.

4. Hiányzik a nyugalomérzet

A vágyakozással teli szerelem olyan felfokozott állapotban tartja a testünket, ami nem folytatható sokáig. Bár fájdalmas elbúcsúzni attól a bizonyos rózsaszín ködtől, jó tudni, hogy sem fizikálisan, sem érzelmileg, sem mentálisan nem tudnánk ezzel az állapottal hosszútávon megbirkózni. Amíg a vágy rendkívül aktív, addig egyfajta különleges, felfokozott élethelyzetben vagyunk, ami ugyan feltölt, de ki is fáraszt minket. Kicsit olyan, mint az állandó készenlét, ami már meg is különbözteti a szerelmet a vágyakozástól.

Amikor ugyanis a szerelem kerül előtérbe, nem csupán a vágyakozást érezzük, hanem kialakul bennünk egyfajta nyugodt biztonságérzet is.