Sukaszaptati – A papagáj hetven meséje a csalfa asszonyokról

Az erotika mindig is rendkívül érdekelte az emberiséget. Ebből adódóan az erotikus irodalom az írott könyvekkel egyidős.

Sukaszaptati – A papagáj hetven meséje a csalfa asszonyokról

A Biblia közkedvelt könyve, az Énekek éneke is a szerelemről, a vágyról és az erotikáról szól.
Az irodalomtörténet régebbi és mai erotikus jellegű művei is a mai napig megbabonázzák az olvasókat. Persze az évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt íródott művek nyelvezete és fogalmazásmódja vagy akár a cselekménye is időként megmosolyogtató a ma embere számára, mégis, ezek a művek igazi kincsei az irodalomtörténetnek.
A Sukaszaptati egy kevésbé ismert, ám érdekes mű az erotikus irodalom gyöngyszemei között. Lássuk, miről szól a könyv.
A papagáj azért mond el hetven mesét a csalfa asszonyokról, hogy egy különösen szép asszonyt visszatartson a csalfaságtól. A papagáj a bölcsesség megtestesítője ebben a különösen régi és távoli világban. Ügyes fondorlatokról beszél, de valójában arra a számtalan veszélyre kívánja felhívni úrnője figyelmét, melyeknek ki van téve a hitvesi hűséget megszegő asszony. A kedves keretmesébe foglalt hetven történet sajátos tanítómese tehát, mely azonban a mai olvasónak nem csak a példázatokat, hanem elsősorban a XIII. század táján élt társadalomnak hiteles és eleven képét nyújtja. Állatok, mesebeli lények, tündéri szépségű, buja érzékiségű asszonyok, fejedelmek, bölcsek, tolvajok népesítik be ezt a világot, melynek színessége, tarkasága azonban végtelen sivárságot takar: a fejlődésében megrekedt társadalom szegényes életviszonyait, emberi leszűkítettségét. Talán ezért röpköd oly buján a nyelvi és érzéki fantázia e történetekben, miként minden ország népmeséiben is: a sivár élettel szemben eleven és színes a mesék, a csodák világa.
Aki nyitott az ilyen jellegű olvasmányokra, annak igazán kellemes szórakozást ígér a könyv.