Sima fejfájás vagy migrén?

Így tudjuk megkülönböztetni!

Sima fejfájás vagy migrén?

Sokan hajlamosak a fejfájást kezdődő betegségnek, rossz közérzetnek vagy frontérzékenységnek betudni, holott a migrén ennél alattomosabb betegség, ugyanis az ezzel járó fejfájás a mindennapi tevékenységeket is képes tönkretenni. Ez a fajta fájdalom és a vele járó tünetek nem csak a fejben érzékelhetőek, hiszen a lüktetés mellett sápadt bőrrel, gyengeséggel és fényérzékenységgel jár kéz a kézben.

Azok, akiket a migrén okozta fejfájás sújt, gyakran képtelenek a munkahelyükön vagy az élet bármilyen területén helytállni. A rohamok érlezése kiszámíthatatlan, vannak olyan emberek, akiknél akár hetente 2-3 alkalommal is előjön, és általában 2-5 óráig tart.

Leggyanúsabb erre utaló jel a fej egyik oldalán, halánték tájékán jelentkező, megszűnni nem akaró fejfájás, hányinger és szédelgés kíséretében.

Az oka még máig sem ismert teljeskörűen, általában az agyban lévő ereket hibáztatják, melyeknek az átmérőjük megváltozik, így a véráramlás sem egyenletes, melynek következtében az idegsejtek hatással vannak a fájdalomreceptorokra, így erős nyomást gyakorolva fájdalmat generál.