Síelnél, telelnél valahol Európában? Ha autóval utazol, ezekre figyelj nagyon!

Nagyon ismerősömtől hallom, hogy bizonytalanok az utazásokkal kapcsolatban, mert nem tudják, melyik országban, mikortól kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata.

Síelnél, telelnél valahol Európában? Ha autóval utazol, ezekre figyelj nagyon!

Ha szeretnél biztosra menni, olvasd el a cikkemet, ez alapján fel tudsz készülni rendesen és nem érhet meglepetés.

Magyarország:
Hazánkban egyelőre nem vezették be a téligumi kötelező használatát, viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet "Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyen útszakaszon csak olyan járművel közlekedhetsz, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. 

Ausztria:
November 1. és április 1. között, a személygépkocsik és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén kötelező, hogy minden keréken legalább 4mm profilmélységű téligumi vagy a meghajtott tengelyen hólánc legyen. Hóláncot azonban csak abban az esetben használhatsz, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. Amennyiben megszeged ezeket a szabályokat, 35€-tól 5000€-ig terjedő büntetésre számíthatsz. 

Csehország:
November 1. és április 15. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6mm profilmélységű téligumi használata kötelező azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik. 

Franciaország:
Franciaországban nem kötelező a téligumi használata, viszont hóláncnak mindenképp kell nálad lennie. Ezeknek a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező a használata. 

Horvátország:
Jeges útviszonyok vagy 5cm-nél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező az autóban hóláncot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. 

Luxemburg:
Ugyanúgy, mint nálunk, a téligumi nem kötelező, de ajánlott. 

Németország:
Ha havas-jeges úton nyárigumival közlekedsz, 40€-t kell fizetned. Ha akadályozod a forgalmat és kiderül, hogy ez a nyári gumi miatt van, 80€ büntetésre számíthatsz. A hólánc használatát táblák szabályozzák. 

Olaszország:
Időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téligumik és a hólánc használata. Az Aosta-völgyben okt. 15. és ápr. 15. között kötelező a téligumi használata. 

Svájc:
Szintén hasonló a helyzet, mint nálunk. Nem kötelező a téligumi, de elvárás az útviszonyoknak megfelelő felszerelés. A hólánc használatát táblák szabályozzák. 

Szerbia:
November 1. és április 1 között, ha az időjárási viszonyok indokolják, kötelező a téligumi vagy a hólánc használata. 

Szlovákia:
Ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább 3mm profilmélységű téligumi használata. Amennyiben nem használsz, a büntetési tétel 60€.! 

Szlovénia:
Nov. 15. és márc. 15. között Szlovéniában kötelező a téligumi használata, melyből azonban elég kettő is. 5cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik. 

Románia:
Romániában 2011-től nov. 1. és márc. 31. között kötelező a téligumik használata. Aki bizonyíthatóan a téligumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét. 

Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország:
December 1. és március 1. között kötelező minden járművön a téligumi. 


Svédország, Norvégia:
Belföldieknek kötelező a téligumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ. 

Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország:
Nem kötelező, de ajánlott a téligumi és a hólánc.