Scrapbooking technika házilag

Mire is tudjuk hasznosítani?

Scrapbooking technika házilag

Scrapbook technikával rengeteg gyönyörű dolgot tudunk házilag készíteni, az egyszerű köszönőkártyáktól kezdve a képkereteken és naptárokon át a komplett fotóalbumokig, emlékkönyvekig szinte mindent. A sok színes scrapbook papír igazán szemet gyönyörködtető, de az albumkészítés túl nagy falatnak tűnhet a kezdők részére, így az üdvözlőlap-készítést ajánljuk először. Bemutatjuk lépésről lépésre a saját készítésű, egyedi „babaváró” kártyáinkat, amelyeket már csak át kell adni.

Az egyedi üdvözlőlap készítésének legnehezebb pillanata, amikor ott állunk a hobbiboltban, és a sok színes és csábító scrapbook papír között válogatunk. Jótanácsként érdemes már konkrét tervvel érkezni, hogy milyen alkalomra szeretnénk lapot készíteni, de még így is nehezen gyűrjük le a késztetést, hogy mindegyikből vegyünk párat.

Tulajdonképpen bármelyiket választhatjuk, de üdvözlőlaphoz érdemesebb a keményebb, „kartonosabb” scrapbookpapírok közül választani, és a profi hatás eléréséért lehetőleg olyat, amelynek mindkét oldala mintás. Találhatunk olyan lapokat is, amelyeket eleve úgy terveztek, hogy üdvözlőlap készülhessen belőlük (egy lapból három üdvözlőkártya vágható ki), illetve vásárolhatunk előre felvágott és meghajtogatott lapokat is, ezeket az alapokat kedvünkre és saját ízlésünk szerint dekorálhatjuk. Ahol scrapbook papírt találunk, ott általában megleljük a többi kiegészítőt is: lézerrel vágott papírmotívumokat, matricákat, különleges szalagokat, apró réz- és fafigurákat, nyomdákat és színes tintapárnákat, lyukasztókat, kapcsokat és szegecseket.

Ekkor jön a második adag feketeleves: a papírhoz kiválasztani a kiegészítőket. A régi mondás most kivételesen nem igaz, nyugodtan engedjük szárnyalni a képzeletünket. Párosíthatunk merészen és kreatívan. Persze, akkor sem kell megijedni, ha nincs ötletünk, hiszen pár perc internetes nézelődés után annyi lesz, hogy azt sem fogjuk tudni, hogy melyikkel kezdjük. Végre értelmet nyertek az évek óta gyűjtögetett kincseink: a rövid szalagok, a szép gombok, a mókás matricák, az apró műanyag figurák, csomagolópapír- és üdvözlőkártya-darabok. Csupa-csupa kacat, amelyekről mi se gondoltuk igazán komolyan, hogy egyszer még felhasználjuk őket. Most könnyen helyet találhatunk ezeknek a csip-csup dolgoknak.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a nyomtatóról sem, hiszen ha valakinek nem az igazi a kézügyessége, akkor képeket, mintákat, szövegeket is nyomtathat, amelyeket azután elég csak felragasztani.

De mire is van szükségünk pontosan a lapok mellett? Kell legalább két olló, egy nagy a hosszú, egyenes vágásokhoz, és egy kicsi az aprólékos munkához. Először harmadoljuk a scrapbookpapírokat, majd kétharmad-harmad arányban hajtsuk meg az üdvözlőlapokat.

Ezután már csak annyi maradt, hogy az úgynevezett ragasztópárnából (mindkét oldala ragad, és pár milliméter vastag) apró darabokat vágunk, és segítségükkel felragasztjuk a „stancolt papírmotívumokat”, ügyelve arra, hogy azok ne látszódjanak a minta alatt. A ragasztópárna hatására a minták kiemelkednek az üdvözlőlap síkjából. Nagyobb papírmotívumok hátulját ceruzán néhányszor óvatosan átgörgetjük, és így kicsit mutatósabbak lesznek.