Samsung Galaxy Fold után Flip?

Vajon mit várhatunk tőle?

Samsung Galaxy Fold után Flip?

A Samsung kedden, a Galaxy S20 szériával mutatta be a Z Flipet, ami a koreai gyártó második hajlítható kijelzős telefonja, és egyben a második olyan hajlítható telefon, ami nem ki-, hanem félbehajtható. Míg a tavalyi és tavalyelőtti hajlítható telefonokat, a Galaxy Foldot, a Huawei Mate X-et és a Royole Flexpait kivétel nélkül táblagéppé nyithattuk szét, a Z Flip a 2000-es években népszerű “clamshell” mobilokhoz hasonlóan befelé csukódik. 6,7 colos kijelzőjével és vékony keretével a Z Flip pont úgy néz ki, mint egy mai okostelefon, azonban a kijelző közepén található hajlítható üvegnek köszönhetően félbehajtható.

Amíg a korábban látott hajlítható telefonoknál egyértelmű volt, hogy hosszú távon milyen előnyökkel kecsegtethet ez a megoldás (táblagép és okostelefon egyben), a Z Flip esetében már sokkal kevésbé nyilvánvaló, hiszen bár a telefonok kijelzőjének a mérete egyre csak nő, még a legújabb modellek is kényelmesen elférnek az ember zsebében. Első ránézésre tehát a Z Flip egyetlen újítása, hogy plusz egy mozdulatot kell tennünk, hogy használhassuk a telefonunkat.

A Z Flipről amúgy is könnyű lenne ítéletet mondani, hiszen 536 ezer forint bármilyen telefonért túl magas ár lenne, pláne egy olyanért, amiben nem a legújabb hardvert találjuk. A telefon tulajdonsága a nagyjából a tavalyi Galaxy S10-ével van egy szinten: a tavaly ősszel bemutatott Snapdragon 855+ processzort, 8 GB RAM-ot és 12+12 megapixeles hátlapi duálkamerát találunk benne, emellett hiányoznak belőle az S-széria olyan funkciói is, mint a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, az 5G-adatkapcsolat vagy a 45 wattos gyorstöltés.

A Samsung műanyag helyett valódi üveget használt, és sokat finomítottak a zsanéron is, ami a gyártó elmondása szerint seprő távol a telefon belsejétől a nem kívánatos porszemeket. Ez az első olyan hajlítható telefon is, ami fix zsanért kapott, vagyis félig kinyitott állapotban is rögzíthető.

A készülékről eddig megjelent cikkek szinte kivétel nélkül hangsúlyozzák, hogy mennyire kiforrott telefonról van szó, ami abból a szempontból mindenképpen igaz, hogy a Z Flip az első olyan hajlítható telefon, amin már egyáltalán nem érezni, hogy prototípus.