Rosszabb felbontással kevesebb az esély az összeomlásra?

A Netflixet és a Youtubeot érdekes dologra kérték..

Rosszabb felbontással kevesebb az esély az összeomlásra?

A járvány miatt megnövekedett internethasználat miatt komoly terhelésnek lesznek kitéve a hálózatok, nyilatkozták az Eu szakértő informatikusai, akik szerint mielőbb cselekedni kell. Már itthon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt.

A korábban ismeretlen kórokozó a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés nagyon rövid idő alatt több ezer halálos áldozatot követelt, több mint százezren fertőződtek meg. Már az Európai Unió néhány politikusa is attól tart, hogy a járvány miatt megnövekedett igényeket nem lesz képes kiszolgálni az internetes szféra, ezért mielőbbi lassításra van szükség.

Az amerikai lapok már úgy tudják, már konkrét cselekvési terv is született: azt kérték a Netflixtől és a YouTube-tól, hogy ideiglenes jelleggel korlátozzák adatforgalmukat, sokak szerint már az is nagyon nagy segítség lenne, ha a két platform a HD helyett eggyel rosszabb minőségben (SD-ben) sugározná a tartalmakat.

Nyilatkozatok alapján a hálózatok nincsenek felkészülve a folyamatos terhelésre, félő, hogy a szélessávot biztosító rendszerek idővel összeomlanak. Az ok nagyon egyszerű: most rendkívül sokan home office-ban dolgoznak, rengeteg iskolás pedig szintén az internetet használja tanulásra.

A Netflix részéről igen megértően nyilatkoztak, külön ki is hangsúlyozták, hogy értik a problémát, amely természetesen nem hagyható figyelmen kívül. Bár konkrét ötletekről nem esett szó, az illetékesek igyekeztek nagyon megnyugtatóan fogalmazni. Mint mondták, a hálózati erőforrások optimális kihasználása egyébként is fontos célja a cégnek, de utánanéznek, mivel lehetne még tovább könnyíteni a terhelésen. A YouTube egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Érdemes ugyanakkor a felhasználók szemszögéből is megvizsgálni a kérdést, hiszen a növekvő érdeklődést a minél frissebb hírek után vagy a sokasodó videokonferenciákat elsősorban ők, akik csökkenteni tudják. Erre egyébként az EU-s szakpolitikusok is kitértek, jelezve, hogy nem csak a nagy (távközlési) cégeket terheli most felelősség.