Róma, az örök város

Miért lett ilyen sikeres város?

Róma, az örök város

Biztosan hallottuk már azt a mondást, hogy minden út Rómába vezet. Ennek az eredete régebbre nyúlik vissza, mint az időszámításunk, ugyanis a Római Birodalom által épített utakra vonatkozik, melyek közül nem egy még ma is használható.

A rómaiak azonban nem csak az utak építésében jeleskedtek, hanem az építészetben és a művészetekben is. Talán nincs is olyan ember, aki arra a kérdésre, hogy melyik épületek jutnak eszébe a római korból, ne említené a Colosseumot. Ez a hatalmas építmény akkoriban nem volt olyan örömteli események helyszíne, mint mostanság, amikor a boldog turisták szelfiznek vele: A rómaiak ugyanis véres gladiátorjátékokat, állatviadalokat tartottak benne pusztán szórakozásból.

Ha Rómában járunk, nem csak a Colosseumot érdemes meglátogatni, a városban számtalan egyéb műemlék is található, mind a Római Birodalom korából, mind a középkorból. Ráadásul itt található a világ legkisebb független állama, a Vatikán is, bár ez jogilag nem a város része.

Néhány híres műemlék, a teljesség igénye nélkül, amiket érdemes megtekinteni, ha arrafelé járunk: Trainaus oszlopa, Marcus Aurelius lovas szobra, A Jupiter-templom, a Circus Maximus, a Villa Medici, valamint a Panthenon is.