Párválasztás szag alapján?

Párválasztásunkat vajon mennyire befolyásolja a másik testének illata? Mindannyian tudjuk, hogy amikor szerelmesek vagyunk, odáig vagyunk kedvesünk illatáért is és kedvenc parfümjét vagy tusfürdőjét, arckrémjét bármikor bárhol felismernénk.

Párválasztás szag alapján?

Vajon az egyéni testszag az, amely a párokat először egymáshoz vonzotta, vagy pont azért találjuk egymás illatát vonzónak, mert agyunk tudat alatt azt összekapcsolja a szeretett személlyel? Máig vitatott kérdés, hogy létezik-e emberi feromon és képes-e befolyásolni párválasztásunkat? A témában régóta kutatnak a világ tudósai, de a kérdésre egyértelmű, valódi tudományos válasz még nem született. Az emberi bőr is tartalmaz apokrin mirigyeket, melyek eloszlása jelentős átfedést mutat az állatvilágban megtalálható hasonló mirigyekével. Az apokrin mirigyeket illatmirigyeknek is nevezzük. Ezek a mirigyek nagy számban találhatók a köldök, a hónalj, a mellbimbó, a végbélnyílás és a nemi szervek körüli bőrterületeken. A szexualitással kapcsolatos szerepükre utal, hogy a pubertásig nem mutatnak élénk szekréciós aktivitást, működésük a serdülőkorban indul be igazán. Nőknél a szekrétum összetétele a menstruációs ciklusnak megfelelően változik. Egyes illatokat kellemesnek találunk, másokat zavarónak. Az állatok szaglása nagyságrendekkel erősebb, mint az embereké, a mi életünkben az illatok nem olyan meghatározó szerepűek, mint az emlősök vagy az alacsonyabb rendű állatok esetében.
Szerelmespárokkal végeztek egy kutatást, melynek során nem meglepő módon akimutatták, hogy kedvesük testének illatát a szerelmesek vonzónak találják. A kísérlethez szemüket bekötözték és tíz másik személy ruhadarabját (köztük a párjukét is) szagoltatták meg velük. A szerelmesek legkellemesebb illatúnak saját párjuk ruháját találták. A cikk elején feltett kérdés a tyúk vagy a tojás problémájához hasonlítható. Vajon ez az egyéni testszag az, amely a párokat először egymáshoz vonzotta, vagy pedig azért találjuk egymás illatát vonzónak, mert agyunk tudat alatt azt összekapcsolja a szeretett személlyel? A kutatások még nem bizonyították egyértelműen, hogy létezik-e emberi feromon, illetve annak mi a szerepe. Valószínűsítik egy hasonló anyag jelenlétét, de hatása még nem tisztázott. Azt se felejtsük, hogy az ember civilizált lény, a tanult magatartásformák sokszor elnyomják az ösztönöket, így nem vehetjük biztosra, hogy a csábítás kulcsa egy parfümös üveg lesz. Bármennyire vonzó a másik ember illata, ne engedjük magunkat az orrunknál fogva vezetni! Az illaton kívül rengeteg más dologban is passzolnia kell hozzánk a kiszemeltnek, ha tartós kapcsolatot szeretnénk kialakítani.