Party-karantén

Avagy hogyan éljünk társasági életet a kijárási korlátozás alatt?

Party-karantén

A járvány elterjedése elhozta a „social distancing” azaz a közösségi távolságtartás idejét, amit egyesek egész jól viselnek, míg mások megőrülnek otthon. Azok a digitális lehetőségek, amiket eddig csak akkor használtunk, most mindennapi szerepet kapnak az életünkben.

Aki egyedül él, hamar beleun a magányba, de azokat sem irigyeljünk, akik a párjukkal és a gyerekekkel vannak bezárva nonstop. A folyamatos, kis helyen való összezártság ugyanis pár nap után már fárasztó lehet a másikkal, és előbb-utóbb a legapróbb félreértések is komoly konfliktusokká avanzsálnak. Tulajdonképpen a Való Világ műsor is ezen alapszik: emlékszünk, milyen értetlenül szórakozva néztük, mikor a szereplők apró-cseprő dolgokon összekaptak, és ezekből akár napokig tartó nagy veszekedések lettek? Még pár hét és sok család vagy pár eljuthat idáig. 

Ha már össze vagyunk zárva, szükségünk van a változatosságra, és ha a környezetváltozás nem opció, akkor jól jön, ha új arcokat látunk és kicsit lazítunk, valamint kibeszéljük a barátainkkal magunkból a problémáinkat.

A Zoom és a Google hangout segítségével úgy tarthatunk társas összejöveteleket, hogy nem kell élőben találkoznunk. Ennek segítségével sem magunkat, sem másokat nem teszünk ki a fertőzés veszélyének. Az Evite adatai szerint 90 százalékkal nőtt a márciusi virtuális események száma tavaly ilyenkorhoz képest. A résztvevők könnyen megszokják, hiszen többségük azt mondja, nagyon hamar meg lehet szeretni ezeket a virtuális bulikat, amik egyáltalán nem olyan furcsák, online meeting-hangulatúak és feszélyezettek, mint gondolnánk.  

A legtöbb ilyen virtuális eseménynél ajánlott, hogy ne a pizsamánkban legyünk. A pszichológusok szerint fontos, hogy megtörjük a szürke hétköznapokat, főleg egy ilyen helyzetben, mint a mostani, amikor könnyen összefolyhatnak a napok, hetek.

Ezért ajánlják, hogy egy online partyra öltözzünk fel rendesen, mintha tényleg elmennénk valahova, tehát adjuk meg a módját. Ehetünk is közben, így egy igazi közös vacsora hangulatát megidézve, vagy elkortyolhatunk pár pohár italt. 

Az önkéntes karantén egyik rejtett veszélye egyébként éppen a fokozott alkoholfogyasztás, hiszen akkor nyúlhatunk az üveg után, amikor csak kedvünk tartja. Az egyik kolléga éppen egy ilyen virtuális buli alatt mesélte, hogy a harmadik hét home office alatt eljutott az esti egyetlen pohár bortól az esti majdnem egy egész üvegig. Mindez olyan észrevétlenül történt, hogy megijedt, és azóta odafigyel, pedig soha semmilyen alkoholproblémája nem volt. Ezért is ajánlott, hogy az italozást inkább eseményekkel kössük össze és a hétköznapokban hanyagoljuk. 

Már az is jót tesz, ha a szüleinkkel, testvéreinkkel „együtt vacsorázunk”: mindenki leteszi az iPadjét vagy a telefonját úgy, hogy a többiek lássák, és evés közben beszélget a család.