Öt leghíresebb leszbikus regény

Sok film készült már két nő igaz szerelméről, de vajon könyveket olvastatok már róluk? Most felkutattuk nektek az 5 leghíresebb leszbikus témájú könyvet!

Öt leghíresebb leszbikus regény

Nem is gondolnák, hogy a leszbikus irodalomnak is vannak mélyen elgondolkodtató gyöngyszemei. A teljesség igénye nélkül vegyük végig a következő öt művet.

Mindjárt az első: Sofi Oksanen Baby Jane című műve. A cselekmény a kilencvenes években játszódik Helsinkiben. Kormi a leszbikusok legnagyobb nőcsábásza. Csak látszólag él normális életet, mentális zavarokkal küzd, pánikbetegség és depresszió őrli. Tudatmódosító szerekkel szerez magának időszakos boldogságot. Az elidegenedést és a tehetetlenséget a barátnőjén keresztül ismerjük meg. Menekül a szerelembe, a szerelem elől, a segítséghez és a segítség elől, de leginkább önmagától minél messzebb.

A következő mű Karafiáth Orsolya: Kicsi Lili.

Ez két energiavámpír kapcsolatnak a párhuzamos története. Lili és Mari saját bizonytalanságukat oldják fel Liában, akit lassan felőrölnek a megaláztatások és a beteljesületlen szerelmek. Hősnőnk életében nincs biztos pont, nem tudja hol megvetni a lábát, kétségbeesetten küzd a zsarnokok szeretetéért. Körülötte mindenki szerepet játszik, akárcsak ő maga. De nem jó színész, feloldódik a rákényszerített szerepekben. Végül Lia véget vet az őrületnek, hogy elkezdődhessen egy újabb őrület.

A harmadik mű. Rakovszy Zsuzsa : VS.

Vay Sándor gróf a XIX. század utolsó éveinek a hódítója. Lányok és asszonyok szerelmese, viszont monogramjában sötét titok lappang. Sándor Saroltának született, apja fiúnak nevelte. Az író a lelepleződését  fiktív börtönnaplóban írta meg versekkel, amiket a Vay Sándor feleségének írt levelekkel, és orvosi jelentésekkel egészített ki. A címszereplő valóban létező személy volt. Története a kor irodalmába tökéletesen beilleszthető, hiszen az identitáskeresés, a nemi szerepeknek megfelelés, és a női és férfiszerelem napjainkban is kibékíthetetlen.

A negyedik gyöngyszem: Gordon Agáta: Kecskerúzs  című regénye. Ez az első magyar leszbikus regény, amivel hagyományt kívánt teremteni. Nem csak a sztoriban jelenik meg a leszbikusság, hanem témájává teszi a társadalomból való kizártságot is. Középpontjában a testek, azoknak a határai és a határok átjárhatatlansága is megjelenik,kegyetlenül őszinte érzelmek kinyilatkoztatásával. A helyszínek egy kicsi falu, pszichiátria, kollégium. Ezek mind a bezártság és az elzártság színterei,  az ezekre rímelő társadalmi és érzelmi peremvidék szomorú története.

Az utolsó mű Lovas Nagy Anna Ver az élet című írása. Zaklatott töredezett hangon ír vallomást, arról, hogy lehet e egyedül boldogulni. Az elbeszélő szerelmi bánatából megelevenedik a kirekesztettség, az állami gondozottság, az hogy anya nélkül nőtt fel. Jelen van az anyaság, a leszbikus szerelem, sőt a számon kérés és a magány is. Felsejlenek a múlt érzelmei, női sorsok, egy olyan kilátástalan világ, ahol a lányok csak egymásra számíthatnak.