Önvédelmi lehetőségek

Milyen eszközöket használhatunk saját magunk védelmében?

Önvédelmi lehetőségek

A mai cikkben az önvédelmünket elősegítő kütyükre térnénk ki, a törvény adta lehetőségeken belül. Mielőtt továbbmennénk, érdemes a legfontosabbakat tisztázni:

1. A semminél bármilyen eszköz jobb.

2. Bármit is választunk, MINDIG legyen nálunk, ha csak egy kiló cukorért ugrunk le a sarokra, akkor is. Ha egyszer elfelejtük, biztosan pont akkor fog kelleni.

Bár a leghatásosabb eszköz egy gázriasztó fegyver, azonban erre viselési engedélyt kell kérünk a helyi rendőrségen, ha magunknál akarjuk tartani közterületen, valamint be kell gyakorolni a használatát is. Ráadásul nagyon sokan fegyver ellenesek és semmi pénzért sem hordanának magukkal ilyesmit.

A sokkoló nem a legjobb választás, ugyanis kontakt távból tudjuk csak használni, azaz ha mi elérjük vele a támadót, akkor ő is elér minket.

Így az általunk javasolt legjobb eszköz a gázspray, mivel kicsi, elfér egy zsebben, nincs fegyver alakja, a használata is egyszerűbb, engedély nélkül magunknál tarthatjuk akármikor. A zsebben tartást nem véletlenül írtunk, célszerű ott hordani, mivel baj esetén nem fogjuk tudni előhalászni a táska legmélyéről.

Ráadásul a gázspray egy esetleges kutyatámadás ellen is hatásos lehet. Arra viszont figyeljünk oda, hogy többféle hatóanyagút is lehet kapni, a PV tartalmú, vagy a köznyelvben paprikaspray 2007 óta KKVE-nek, azaz közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, így közterületen való viselése szabálysértés.

Ami még lényeges, egy sikeres önvédekezés során, minél hamarabb érdemes elhagyni a helyszínt, ugyanis a támadónak a közelben lehetnek az ismerősei is.