Nárcisztikus szex? Mit is jelent ez?

Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy az aktuális partner csak magára koncentrált az együttlétek során. De mi ennek a jelenségnek a neve, és miért is van ez így?

Nárcisztikus szex? Mit is jelent ez?

A nárcizmus egy olyan személyiségzavar, mely erős énközpontúsággal, önhittséggel, hiúsággal jár. Az ilyen emberek általában csak a saját érdekeiket, véleményüket tartják fontosnak, imádnak a középpontban lenni, és sokszor egyáltalán nem törődnek másokkal. Több fajtája és alfaja létezik, ezek közé tartozik a szexuális nárcizmus is, mely gyakran jár együtt a személyiségzavarral. A férfiak esetében gyakoribb, és rendkívül negatív hatással bír a szexuális életre, valamint a partnerre.

1. A folytonos dicséret iránti igény

A szexuális nárcisztikus személy szinte csodálja önmagát, az ágyban nyújtott teljesítményét, és ezt sokszor a párjától is elvárja. Azt akarja, hogy folyton dicsérje őt szex után attól függetlenül, hogy számára milyen volt az együttlét. Szinte kikényszeríti a magasztaló szavakat, és ha nem kapja meg ezeket a kívánt formában, mennyiségben, hajlamos dühössé, elkeseredetté vagy sértődötté válni.

2. Nem figyelnek a partner igényeire

Az ilyen embereket csakis a saját vágyaik kielégítése érdekli, így gyakran teljesen figyelmen kívül hagyják azt, hogy mit szeretne a társuk. Ha ők megkapták, amit akartak, vagy eljutottak a csúcsra, onnantól szinte teljesen ignorálják a másikat. Az sem ritka, hogy rögtön felpattannak az ágyból, otthagyva a párjukat. Viselkedésük azonban teljesen ellehetetleníti a hosszú távú, boldog, minden szempontból kielégítő kapcsolatot.

3. Az empátia és az intimitás hiánya

A nárcisztikus személyeknek alapvetően is igen alacsony az empátiakészségük, ez pedig a kapcsolatok és a szex terén is megnyilvánul. Egyáltalán nem veszik figyelembe társuk igényeit, szinte meg sem hallják a kéréseit, esetleges panaszait, kérdezni pedig sosem kérdeznek. Az érzelmek náluk szinte egyáltalán nem játszanak szerepet az együttlétek során, csakis a fizikai kielégülés. Ez ráadásul az egész kapcsolatra is igaz: nem tartják fontosnak az intimitást, félnek tőle, és általában képtelenek is ilyen szoros kötődést kialakítani a másikkal.

4. A szex a manipuláció legfontosabb eszköze

A szexuális nárcisztikusokra jellemző, hogy a manipuláció legfőbb eszközekén használják a szexet. Amikor el akarnak érni valamit, egészen romantikusak, ellenállhatatlanok tudnak lenni, ígéreteket tesznek a másiknak, de az sem ritka, hogy szexmegvonással büntetik a partnert.

5. Sorozatos félrelépések

Nemcsak az önzőség, hanem a sorozatos félrelépések is jellemzőek rájuk. Sokkal hajlamosabbak a megcsalásra másoknál, és bűntudat nélkül bonyolódnak egy éjszakás kalandokba, vagy titkos viszonyokba. Képtelenek felelősséget vállalni tetteikért, és ha lebuknak, akkor a partnert próbálják hibáztatni saját hűtlenségükért.