Nagymamáink praktikus háztartási tanácsai

Jól járunk, ha megfogadjuk őket!

Nagymamáink praktikus háztartási tanácsai

Minden ember életében legalább egyszer hallott egy jó tanácsot a nagymamájától arra vonatkozóan, hogy mi módon, milyen furfanggal lehet megszabadulni egyik-másik konyhai szennyeződéstől vagy, hogy mivel érdemes kezelni a reumát, és mi gyógyítja a gyomorrontást.

Padlócsempe: tisztább és fényesebb lesz, ha krétapor, szappan és víz keverékével tisztítjuk, de ecetet is adhatunk hozzá. Izomláz: egy forró fürdő, vagy mentapárlat sokat segíthet.

Páfrányok: nagyon mutatós növények, ha megfelelőképpen gondozzák őket. Műtrágya gyanánt használjuk gyenge fekete teát, vagy sóoldatot (4 evőkanál só + 0,75 l víz)

Cipzár: mosás előtt húzzuk fel, így könnyebben kezelhető. Ha problémánk adódik a cipzárral, vegyünk egy ceruzát, és a grafitot eltávolítva belőle, kenjük be a fogakat. Legtöbbször segít.

Máj: sütés, főzés előtt ne sózzuk, mert megkeményedik. Elkészítés előtt áztassuk tejbe egy órát, így még puhább lesz.

Krumplifőzés: gyorsabban fő a krumpli, ha a vízbe egy kiskanál margarint teszünk.

Hajformázás: a barna sör kiváló hajformázásra. Tartást és fényt kölcsönöz a hajnak, szárítás után pedig elillan a sörillat.

Tapétavágó olló: az olló élesebb lesz, ha csiszolópapírral élesítjük.

Alumíniumfólia: fémedényeket ne fedjük alumíniumfóliával, mivel kémiai reakciót eredményez, és az élelmiszernek fémes ízt kölcsönöz.

Fényképek: a foltos, pecsétes fényképeket alkohollal tisztítsuk.

Ruhaszárító: mielőtt kiterítenénk a ruhákat, a szárítót töröljük meg egy nedves ronggyal, így elkerülhető a ruhán keletkező fekete csíkok.

Odaégett pörkölt: távolítsuk el a megégett felületet, majd egy tiszta edényben a szószhoz adjunk szódabikarbónát, majd folytassuk a pörkölést.

Sertéssült: ropogósabb lesz, ha sütés előtt sörbe, vagy sós vízbe áztatjuk a húst, majd magas hőmérsékleten sütjük.

Marhasült: a hús puhább lesz, ha sütés előtt egy másodperc erejéig forrásban lévő vízbe áztatjuk, majd leöblítjük.

Szárított gyümölcsök: jobban megpuhulnak, ha forró vízbe áztatjuk őket, és utólag cukrot adunk a vízhez.

Gyümölcsök: a frissen felszeletelt gyümölcsök nem veszítik el a színüket, ha néhány citromcseppet öntünk rájuk.

Hangyák: a hangyák számos esetben megjelenhetnek a házban. Csöpögtessünk néhány csepp mézet egy kartondarabra, majd tegyük az útvonalukba. Egy másik módszer, ha ecetbe mártogatott szivacsot helyezünk éjszakára a hangyák útvonalába, de a fahéj és a sütőpor is kiváló hangyaűző.

Próbájuk ki ezeket a tanácsokat és meglátjuk mennyit segítenek. Megéri hallgatni rájuk.