Nagy dress kód határozó 1.

A magyar a világ ötödik leggazdagabb szókincsével rendelkező nyelv, mégis van pár olyan, idegen eredetű szavunk, ahol nem lép működésbe a lehengerlő kreativitásunk, nincs egy pazar ötletünk a magyar megfelelő kifejezés kapcsán. A dresszkód olyan szó, amire több más kifejezés is használható: szokták még előírt öltözetnek vagy öltözködési protokollnak is hívni.

Nagy dress kód határozó 1.

Ha téged is hívtak már meg ünnepségre, de sokszor éttermek oldalán is olvashatod, hogy van kötelező, esetleg ajánlott dress kód. A rövidke angol nyelvű, ruházatra vonatkozó kikötések nem minden esetben egyértelműek, így elmagyarázom nagyvonalakban neked ezeket. Jól fog jönni egy kis gyorstalpaló a témában, hiszen már nyakunkon az ünnepi, rendezvényekkel tarkított időszak. Minden nap írok egy-egy dress kódról, így a decemberi időszakra már mindent tudni fogsz ezekről.

White tie: Ez a legszigorúbb kategória, ebben az esetben nem lesz elegendő egy egyszerű zakót előkapni a szekrény mélyéből: a gondosan megválogatott ruhadarabok beszerzése az urak esetében is különös figyelmet és időt igényel. A White tie a következő öltözetet jelenti: frakk, nadrág, fehér ing keményített mellrészes piké betéttel, fehér mellény, fehér nadrágtartó, speciális escarpens cipő, fehér csokornyakkendő és fehér kesztyű.

Black tie: Ez az előírás a White Tie-nál kicsit visszafogottabb, de itt is szigorúan figyelnünk kell a ruhadarabok színére. Az uraktól elvárás a fekete szmoking fekete csokornyakkendővel, hölgyektől az estélyi viselete, ugyanakkor fontos, hogy itt már kesztyű nélkül illik megjelenni. A férfiak esetében szinte egyértelmű, hogy a szmoking és fekete csokornyakkendő párban jár, a nőknél viszont már kicsit bonyolultabb a dolog, hiszen a hosszított, estélyi ruháktól kezdve, a formális koktélruhákon át, bármit felvehetsz.  Valójában a nők engedhetnek a szorításon, ha kicsit utána járnak annak, hogy milyenek a helyi szokások és hány órakor van az adott esemény. A megjelenésbe ugyanis bizonyos helyeken a koktélruha is beleférhet, de ezen darabok kiválasztásánál fontos, hogy az exkluzív partikon térd alá érjenek.

Black tie optional már egy kicsit lazábban veszi a dolgot, így a szmoking helyett megteszi egy elegánsabb öltöny is. Ilyenkor fehér inggel és nyakkendővel hordd. A nők kedvük szerint dönthetnek arról, hogy egy szép kisestélyit, vagy éppen egy koktélruhát vesznek fel az alkalomra.

Creative Black Tie: Ez a leginkább szabad formális dress kód, a klasszikus szmokingos megjelenés fiatalos újrafogalmazását jelenti. Ez lehet egyfelől a fehér inget felváltó fekete, vagy más sötét inges, nyakkendős megjelenés, illetve kötött darabok, mint a garbó vagy kasmírból készült póló párosítása a szmokinggal. Férfiaknak ilyenkor engedélyezett a nyitott a gallér, sőt, a zakó alá akár garbót is felvehetnek, míg nekünk a koktélruha mellett egy szép kosztüm is bekerülhet repertoárba

Festive: Magyarországon még nem annyira bevett dress code, de ha esetleg ilyet látsz, akkor a csillogást és a szatén darabokat semmiképpen se hagyd ki az estédből.