Mivel jár együtt a sterilizáció?

Mit jelent, ha valaki steril? Mivel jár ez együtt?

Mivel jár együtt a sterilizáció?

Napjainkban sokféle módszer áll rendelkezésünkre a nem kívánt terhesség elkerülésére. Azok, akik már nem akarnak több gyereket, adódik egy végleges eljárás, a sterilizáció. Ez a nőknél a mindkét oldali petevezeték elkötése műtéti úton, vagy a férfi ondó vezetékének elkötése.

Ezeket a műtéteket nagyon szigorú szabályokhoz kötve, 3 vagy több gyermek megléte, betöltött 40 éves életkor mellett,  fél éves várakozással lehet csak elvégeztetni. Van még egy kivétel, az egészségügyi probléma megléte: két császáros szülés után lehet, közvetlenül a szülés végén már el is végzik. A szigor egyik oka, hogy ez már végleges döntés, meg lehet ugyan próbálni helyre állítani, de ezután már minimális esély van csak a normál működésre.

Legtöbb esetben a műtétet laparoszkópiás műtéttel tudják elvégezni. Kívételt képez a nagyfokú túlsúly, vagy előző nagy hasi műtét. Ha három vérszerinti gyermekkel rendelkezik egy nő, aki a 18. életévét betöltötte, neki is lehetősége van rá. A kérelmet közokiratban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell előterjeszteni. Ezt a kérelmet 6 hónap múlva meg kell erősíteni, és újabb 6 hónap múlva kerülhet sor a beavatkozásra.

Az írásban tett nyilatkozat után törvény által előírt várakozási idő van. Ezt a döntést ugyanis nem szabad hirtelen felindulásból, bosszúból, szerelmi csalódásból meghozni. Az első nyilatkozat aláírásától számított hat hónap múlva ismételheti meg újból szándékát. Ha újabb hat hónap elteltével megjelenik a kórházban, és még mindig igényli a beavatkozást, akkor elvégezhető a műtét. A kiírt várakozási időt nem kell kivárni, ha egyéb műtéti beavatkozás (például császármetszés, vakbélműtét) miatt hamarabb elvégezhető.

A laparoszkópiás műtét előnye, hogy a kórházban eltöltött idő és a gyógyulás jelentősen rövidebb. Esztétikai szempontból is kielégítő az eredmény, hiszen három pici metszést ejtenek a has bőrén, mely egyéni gyógyulási hajlamtól függően, akár egy halvány vonalként látható a későbbiekben. A műtéti előkészítés megegyezik a hasi műtétnél megszokottakkal. Alapos nőgyógyászati, aneszteziológiai vizsgálat, laborvizsgálat, mellkasröntgen minden esetben szükséges. A műtét altatásban történik. 

Azoknak, akik nem akarnak (több) gyermeket, végleges megoldást jelent a műtéti úton történő, mindkét oldali petevezető elkötése, melynek megbízhatósága szinte 100 százalékos. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez végleges megoldás. A beavatkozás megbízhatósága a fogamzásgátló módszerek között az egyik legmagasabb, de fel kell hívni rá a figyelmet, hogy ezek után is marad egy kicsi esély a teherbeesésre. A szervezet ugyanis nagyon ritkán, de kijavíthatja a „petevezető hibáját”, és újra átjárhatóvá teszi az ivarsejtek számára.