Mitől lesz kézműves egy termék?

Manapság vékony a határ a kézműves és a hagyományos termékek között

Mitől lesz kézműves egy termék?

Évről évre egyre több olyan termékkel találkozhatunk, melyek kézműves címkékkel vannak ellátva. Manapság láthatjuk már édességen, szappanon, lekváron és ékszereken is, de vajon ellenőrzi bárki is ezeknek az eredetét?

Az élelmiszereknél egyszerű a dolgunk, hiszen kézműves minden olyan termék, mely nem gépesített és adalékanyagmentes. A lényege, hogyha nem is tudjuk előállítani saját kezünkkel, a gépi munkavégzésnek emberi erőfeszítésen kell alapulnia.

A másik fontos szabály, hogy az effajta élelmiszerek nem érintkezhetnek pótanyagokkal, imitátumokkal valamint mesterséges színezékekkel sem. 

Példának okáért ha egy lekvárt rendes hagyományos üstben főznek minimális hozzáadott cukorral, az már kézműves lekvárnak minősül. Ha viszont már mesterséges tartósítószer van benne, akkor már hagyományos lekvárnak minősül. 

Miért is népszerűek ezek a termékek? Azért, mert a vásárlók azt várják ezektől a termékektől, hogy egyediek és persze egészségesek legyenek.