Mit készíthetünk zsugorkából?

A zsugorkafólia egy kreatív alapanyag, mellyel készíthetünk ékszereket, kulcstartót, hűtőmágnest, kitűzőt, de díszítő elemeket is...

Mit készíthetünk zsugorkából?

Hogyan is működik a zsugorka?

A zsugorka egy speciális fólia, mely hő hatására összezsugorodik és megkeményedik. Hobbiboltokban lehet beszerezni, átlátszó és különböző színekben.
A fólia egyik oldalát érdemes egy finom csiszolópapírral kell megcsiszolni, hogy jobban tapadjanak rajta a színek, majd megrajzolni. Érdemes internetről képeket keresgélni, ezeket kinyomtatni és a lap alá helyezve átrajzolni.
Fontos tudni, hogy a fólia sütés közben a hő hatására összezsugorodik a felére-harmadára, tehát mindent nagyobban kell megrajzolni. A széleket ne vágjuk keskenyre, mert ezek könnyen letörhetnek, illetve zsugorodás közben eltorzulhatnak.

A különböző fóliák sokszor máshogy viselkednek, így nincsen rá szabály, pontosan mekkorára fog összemenni, ezért érdemes kísérletezni.
Először rajzoljuk meg a kontúrvonalakat egy alkoholos filccel, majd színes ceruzával színezzük ki.
Vágjuk ki a kívánt formára és szükség esetén egy lyukasztóval vágjunk lyukat, ha például ékszer készül belőle.

MIVEL RAJZOLJUNK A ZSUGORKÁRA?

Rajzolhatunk alkoholos filccel, színes ceruzával, de akár lakkfilccel is.

Sima filcet inkább mellőzzük, mert a sütés közben elfolyhat.

ZSUGORKA SÜTÉSE

A sütés során a fólia összemegy és megkeményedik, a színek pedig intenzívebbé válnak.
A megrajzolt és kivágott zsugorkát fényes oldalával felfelé helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük 150 °C-ra előremelegített sütőbe körülbelül 3 percre. A fólia elkezd tekeredni, majd kiegyenesedik. Érdemes figyelemmel kísérni, mert mikor kilapult, kivehetjük a sütőből. Emeljük fel a sütő hőmérsékletét akár 200 °C-ra is, fordítsuk meg a zsugorkákat, majd helyezzük vissza a sütőbe még pár percre, míg teljesen kilapulnak. Így szép fényes lesz az eredmény. Közvetlenül sütőből kivéve még formázható, ha például domborút szeretnénk, ráfektethetjük valamilyen tárgyra, de ügyeljünk arra, hogy meg ne égessük magunkat.

A kihűlt, elkészült műveket le is lakkozhatjuk, hogy még tartósabb legyen, majd összeszerelhetjük a hobbiboltban vásárolt ékszer kiegészítőkkel.