Mit kell tudnod a lakásod kiadásáról?

Egy lakás albérletként való kiadása nagyszerű módja a kereset kiegészítésednek.

Mit kell tudnod a lakásod kiadásáról?

Egy lakás albérletként való kiadása nagyszerű módja a kereset kiegészítésednek. Több albérlet kiadása esetén akár a teljes megélhetésed is biztosíthatja, mégis sokan félnek belevágni a folyamatba. Ennek az egyik oka lehet, hogy első pillantásra bonyolultnak tűnik a feladat. Egy kis utánanézéssel és pár fontos szabály betartásával azonban lakásod remek, jövedelmező albérletté válhat. Számos lakáskezelő cég foglalkozik azzal, hogy levegye a válladról a terhet, amennyiben lakáskiadásba fogsz.

Van azonban pár dolog, amire nem árt odafigyelned, mielőtt aláírod a szerződést leendő bérlőiddel.Az ingatlan, akár te magad lakod, akár befektetést képvisel, akkor értékes, ha korszerű és új állapotú. Fordíts figyelmet a fenntartására és ne engedd elavulni.

Fontold meg, hogy bútorozva, vagy bútorozatlanul szeretnéd e kiadni a lakásodat. Amennyiben a bútorozás mellett döntesz, alkalmazkodj az alaprajzhoz, oszd fel a tereket és döntsd el, hány fő részére alkalmas a lakás, mint élettér.Mielőtt megkötöd a szerződést, fordítsd figyelmed a leendő lakók felé. Ha mód van rá, mindenképp találkozzatok személyesen, ne csak a lakásban, így alkalmad nyílik megfigyelni személyiségüket, beállítottságukat.

Bérlőid kérhetik, hogy igazold az ingatlan felett gyakorolt tulajdonjogod. Erről hivatalosan nyilatkozni egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap alapján tudsz, így ezzel nem árt készülni.

Fontos dokumentum még a szerződéskötés előtt a lakás energiahatékonysági tanúsítványa, melyet leendő bérlőidnek kérésére köteles vagy megmutatni.Mielőtt bármilyen bevételre szert teszel albérletedből, nagyon fontos, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal felé bejelentsd tevékenységedet. Kérdés esetén keress fel adótanácsadót, hogy törvényszerűen járhass el.

Magát a szerződést természetesen mindenképpen írásban rögzítsd, ne csak szóban, különben nem lesz érvényes. A szerződésbe foglalj bele minden később esetlegesen jogvitára okot adható kérdéses pontot. Mindenképpen szerepeljen benne a bérlés időtartama, a bérleti díj és hogy azon felül, hogy milyen és mennyi költséget köteles a bérlő téríteni (pl. közös költség, a lakásfenntartási más néven rezsi költségek).

A bérleti díj fizetéséről mindig adj átvételi elismervényt bérlődnek, melyre kérd az aláírását! Ezen az összeg és a dátum is szerepeljen!

A felsorolt alapelvek követésével boldog ingatlantulajdonos lehetsz, és nagyszerűen kiaknázhatod az esetlegesen parlagon, kihasználatlanul pangó lakásodat.