Mit jelent, ha valaki szexfüggő?

Tényleg függők vagyunk, ha nagy az igényünk az ágyban?

Mit jelent, ha valaki szexfüggő?

A szexfüggőség egyenlőre nem számít mentális zavarnak, ugyanakkor a WHO betegségként kezeli. De akár mentális zavarként, akár másként gondolunk rá, a jelenség nagyon is létezik, számos párterapeuta szakosodott a szexfüggők kezelésére, praxisukban pedig végtelen sok, meglehetősen megrázó történetet ismertek meg. A szexfüggőséget, akár van rá érvényes orvosi diagnózis vagy kezelési protokoll, akár nincs, sokak szerint nem szabad félvállról venni, mert világszerte milliók életét teszi tönkre. 

Egy szexfüggőségekre szakosodott terapeuta blogján sok felkavaró esetről számol be, a legkülönfélébb családi hátterű, társadalmi státuszú emberekéről, akik elvesztették a szexualitásuk feletti kontrollt. Ez a kontrollvesztés nem örömteli és izgalmas szexuális kalandok sokaságát, hanem a szexhez kapcsolódó kényszerességet, bűntudatot, és az egész életükre kiható romboló hatást jelent. 

A köztudatban azt az embert szoktuk szexfüggőnek nevezni, akinek folyamatos, sürgető késztetése van a szexuális tevékenységre, és aki ugyanazt kapja a szextől, mint az alkoholista az italtól. Az élvhajhászat azonban nem teljesen pontos kifejezés: a szexfüggők egy idő után már nem az örömért, hanem a kín elkerüléséért fordulnak az együttléthez, mint más függők. A szenvedélybeteg nem jókedvében csinálja, amit csinál, a felborult egyensúly a mindennapjaira is rányomja a bélyegét. A szexfüggő ráadásul ördögi spirálba is kerül: a bűntudat és a szégyen hatására még vacakabbul érzi magát, és szorongását, depresszióját oldandó ismét a bűntudatkeltő tevékenységhez fordul.  

A nagy szexuális étvágy önmagában semmiképpen nem jelenti azt, hogy valaki szexfüggő. Attól, hogy valaki gyakran keres új partnert, vagy az átlagosnál többször van igénye a szexre, még nem jelenti azt, hogy függő volna. A függés nem minden esetben kapcsolódik újabb és újabb partnerekhez, prostituáltakhoz, megjelenhet pusztán kóros önkielégítésben is. 

A függők legfőbb tünetei a kényszeres szexuális késztetések, rendszeres hazugságokkal való elfedés a kényszeres viselkedés miatt, a szexuális tevékenység előtérbe helyezése a feladatai rovására, valamint képtelen a viselkedését kontrollálni vagy leállítani.