Mit jelent, ha valaki nimfomániás?

Mit is takar pontosan ez a kifejezés? Kit nevezhetünk nimfomániásnak?

Mit jelent, ha valaki nimfomániás?

Sokszor halljuk hogy egy nőt nimfomániás jelzővel illetnek, de nézzünk csak utána a valódi jelentésének és az okának. Meg fogunk lepődni, hiszen a nimfománia definíciója a következő: sokszor mondják ezt olyan nőkre, akiknek erős a szexuális kisugárzásuk, esetleg szívesen bocsátkoznak gyors kalandokba. Ám ez lehet csupán az átlagostól eltérő, de normális viselkedés is. A pszichológiai meghatározás szerint azonban csak a kóros szint nevezhető nimfomániának, nimfománnak pedig az, aki ettől boldogtalan, akinek a mindennapjaiban gondokat okoz az üres kényszeresség.

A mánia szó mindig egy felfokozott működést jellemez, ami kontrollálatlan, sokszor olyan mértékű és minőségű szexuális cselekvésre utal, ami a külvilág számára elfogadhatatlan. A nimfománia tehát olyan csillapíthatatlan szexuális vágyat jelent, ami gyakorlatilag kielégíthetetlen. Mindegy, hányszor szeretkezik a nimfomániás nő, képtelen a kielégülésre, azt érzi, hogy a következő aktus is kell a számára. Számolatlanul, időtől, partnertől és helyszíntől függetlenül kényszert érez arra, hogy állandóan szeretkezzen.

Nyilvánvaló, hogy ez egyfajta habzsolás. Kényszer, amellyel szeretné ugyan kielégíteni szexuális igényét, ám ez nem sikerül neki, utat engedve ezáltal az újabb késztetésnek. Számára minden problémára csakis ez a megoldás létezik, szeretkezni! A nimfománia esetében a személy aktivitása nagy részben a szex köré csoportosul. A szex azt szolgálja, hogy szenvedélyének adózzon – még akkor is, ha a szexuális aktus káros számára. A szex kényszeres, kontrollálatlan, partnerfüggetlen.

Az a nő, aki nimfomániás, nem képes kötődni, és nem képes az intimitás kialakítására. Valószínű, hogy gyermekkorból hozta azt a lelki sérülést, ami ezt a kényszert kialakította benne. A pszichoszexuális fejlődés különböző szakaszaiban kialakult elakadások a tudattalanba kerülvén a későbbi életszakaszokban kontrollálatlanul törnek elő.