Mit is jelent a kézművesség?

Honnan ered a kézművesség és kik voltak a kézművesek anno?

Mit is jelent a kézművesség?

A kézműves mesterségeket, szakmákat hívták gyűjtőnéven kézművességnek. Eme tevékenység gyakorlóját mesternek, majd később iparosnak nevezték. Mostanában a kézműves jelzőt előszeretettel használják a termékek előtagjaként is. A magyar nyelv az egyedi eljárással és kézi szerszámokkal készült tárgyakra aggadta ezt a jelzőt.

Elődeink is kézműveskedtek, azonban az akkori értelemben azonban ez mást jelentett. Az élelem beszerzéséhez szükség volt egy íjra vagy nyílra ha enni akartak, valamint egy olyan szerszámra, mellyel hegyesre tudták ezeket az eszközöket varázsolni. A késői középkorban megjelentek azok a foglalkozások is, melyek megkönnyítették az emberek életét, mint például a borbély, a gyógyfüves és a kereskedő. Egy időre ezek elkezdtek kikopni, majd a 21. században visszajöttek a kézzel készült termékek, bár ezek már csak hobbiszinten.

Régen nem tudtak kész vagy félkész alapanyagokat hozzávásárolni a tárgyakhoz, így saját maguk állították elő. Ma már sokkal könnyebb dolgunk van, például egy koszorú készítéséhez szinte bárhol kapható az alap és a ráragasztható díszek is. Így már csak a kreativitásunkra és egy ragasztópisztolyra van szükségünk.