Mire tudjuk használni a kávézaccot?

Nem csak jóslásra lehet használni, hanem a kertekben is kifejezetten hasznos

Mire tudjuk használni a kávézaccot?

Ha eddig úgy gondoltuk, hogy egy csésze finoman illatozó kávé csak bennünket tölt fel energiával, akkor tévedtünk, ugyanis többféle hasznos tulajdonsága is van a kávézaccnak. Növényeink is nagy hasznát veszik, hiszen tápanyaggal látja el őket, és védelmet biztosít számukra. 

Elárulunk most pár módszert arra, hogyan használhatjuk fel a kertünkben és szobanövényeink érdekében egyaránt. A növények egyik legfontosabb tápeleme a nitrogén, mely többek között lehetővé teszi számukra, hogy a napfényt energiává alakítsák, és mivel a kávézacc nitrogénben gazdag, ezért időnként minden kerti és szobanövényünket megajándékozhatjuk egy kis adaggal.

Fontos, hogy ne a virágföldre szórjuk, hanem keverjük bele, mert a levegőn megpenészedik. Arra vigyázzunk nagyon, hogy túlzásba ne vigyük, mert a kávézacc nagy mennyiségben túlságosan savanyúvá teszi a talajt.

Biztosan vannak a kertetekben olyan növények, melyek a savanyú talajt kedvelik, ide tartoznak például a hortenziák, páfrányok, azáleák, de az örökzöldek is.

A kávézacc kalciumban és magnéziumban is gazdag. Amikor elkezd bomlani, nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki, így a zöldségmagokat zaccal keverve, illetve elvetve gazdag és egészséges termésekre számíthatunk.

A fűnek nitrogénre mindig szüksége van, de legfőképpen nyáron, amikor folyamatosan növekszik, ezért bátran használjuk a kávézaccot gyepünk trágyázására. A kávézacc nem csak hogy komposztálható, de magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak.

Érdemes az ágyások köré szórni, mert tapasztalatok szerint messzire elkerülik a növényeidet megdézsmáló csigák.