Mire kell figyelnetek szerződéskötéskor?

Ahogy a régi mondás is tartja, a szó elszáll, az írás megmarad. Esküvőtök szervezésekor nagyon sok szolgáltatótól rendeltek meg különböző szolgáltatásokat.

Mire kell figyelnetek szerződéskötéskor?

Sok kellemetlenséget elkerülhettek, nem csak szóban, hanem egy szerződés keretében állapodtok meg velük. A  helyszín, a ceremóniamester, a videós - fotós, a zenészek, az ételek italok, az autóbérlés, az esküvői torta, a dekoráció mind-mind sok szervezést igényel és sok mindent le kell fixálnotok ezek megrendelésekor. Először is minél előbb le kell foglalnotok a szolgáltatókat, hogy az adott időpontban biztosítani tudják nektek, amit megálmodtatok. Másrészt, mivel az ördög a részletekben bújik meg, elengedhetetlen a körültekintő, minden részletre kiterjedő egyeztetés. A különböző szolgáltatások megrendelésekor alaposan gondoljátok át, kit választotok ki a megtisztelő feladatra és mennyit fizettek az adott szolgáltatásért. Az írásos megállapodás, szerződés biztosítja, hogy akkor és azt kapjátok, amit ígértek nektek és annyi pénzért, amennyiben megállapodtatok.
Mit tartalmazzon a szerződés?
•    Személyes adatok, aláírások
•    A szerződés tárgya - a megállapodás szerinti szolgáltatás (részletezve, árajánlat csatolásával)
•    A megbízott /szolgáltató kötelezettségei és jogai
•    A megbízó jogai és kötelezettségei
•    Foglaló és/vagy előleg összege, fizetési dátumok
•    Egyéb igények, kikötések, feltételek
•    Keltezés

Mi a különbség a foglaló és az előleg között?
Jogi értelemben egyáltalán nem mindegy, hogyan kötitek meg a szerződést, hogyan biztosítjátok, hogy azon a napon az a szolgáltatás a tiétek legyen olyan minőségben, ahogy azt elvárjátok. Mielőtt megrendelitek a szolgáltatást, tudnotok kell, hogy a foglalót lemondás esetén nem kapjátok vissza, míg az előleg visszajár nektek, ha Ti is betartottátok a szabályokat. Abban az esetben, ha a megbízott szolgáltató nem megfelelően, vagy egyáltalán nem teljesít, akkor a foglaló is visszajárhat.
A választott helyszín foglalóját akár már az esküvő előtt egy évvel lerakhatjátok, ha teljesen biztosak vagytok abban, hogy megtaláltátok álmaitok esküvői helyszínét. A foglaló átadásának tényéről mindenképpen írni kell átvételi elismervényt és részletes szerződést mellé.
Akár előleggel, akár foglalóval biztosítjátok az adott szolgáltatást, mindkettőt beszámítják a végösszegbe.
A helyszín mellett fontos, hogy időben lefoglaljátok a fotóst/videóst, a zenekart és minden fontos szolgáltatót. Egyeztessetek minél hamarabb az anyakönyvvezetővel vagy szertartásvezetővel, a szálláshellyel, stb. Kérjetek minél több helyről ajánlatot, hasonlítsátok össze őket!
Mit tegyetek árverseny esetén?
Mindig figyeljetek arra, hogy soha ne csak az árat hasonlítsátok össze a többi szolgáltató árával. Rengeteg összetevője van egy-egy ajánlatnak, minden paramétert hasonlítsatok össze és ezután hozzátok meg a döntéseteket, hiszen életetek nagy napjáról van szó! Ha érdeklődtök és ajánlatot kértek egy konkrét időpontra vonatkozóan, nem jelenti azt, hogy a szolgáltató fent is tartja nekünk a helyszínt, szállást, éttermet, stb, hiszen sok másik pár is pályázhat arra az időpontra. Amikor kiválasztottátok az ajánlatok közül a legjobbat, kössetek szerződést foglalóval.
Tanácsok szerződéskötéshez
1. Minden szerződést csak akkor írjatok alá, ha az első szótól az utolsóig elolvastátok, még az apróbetűs részt is!  Ezzel nagyon sok kellemetlen meglepetéstől megkímélhetitek magatokat.
2. Pontosan fogalmazzátok meg és rögzítsétek az igényeiteket!
3. Ha szeretnétek, hogy valaki levegye a vállatokról a rengeteg szervezés terhét, akkor a legjobb megoldás, ha esküvőszervező segítségét kéritek. Jártas a jogi dolgokban, és biztosan a Ti érdekeiteket fogja szem előtt tartani.
4. Ne vesszetek el a részletekben!
5. A szerződéskötés előtt még alkudozhattok, utána már semmiképpen! Hagyjátok meg a lehetőséget a szolgáltatónak a végső döntésre, hogy miből, mennyit enged.