Minden tizedik embert érint a cukorbetegség

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

Minden tizedik embert érint a cukorbetegség

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. A betegek száma világszerte rohamosan emelkedik, s ez alól hazánk sem kivétel, pedig szakemberek szerint kis odafigyeléssel meg lehetne előzni a betegség kialakulását. Alapvetően két változata létezik. Az I. típusú diabétesz többnyire gyerekkorban, tizenévesen alakul ki, ezért fiatalkori cukorbetegségnek is nevezik. A cukorbetegek 90-95 százaléka azonban a II. típusú diabétesztől szenved, amely általában 45-50 éves kor után alakul ki, bár fiatalabb korban is előfordulhat. 

A cukorbetegség leggyakoribb jelei: 
Extrém mértékű szomjúságérzés és folyadék fogyasztás, gyakori vizelés
Bőrviszketés, és nehezen gyógyuló sebek
Megnövekedett étvágy
Homályos látás

A cukorbetegek folyamatos kezelésre szorulnak. A fiatalkori diabéteszben szenvedők általában naponta többször is inzulin-injekciót kapnak. A betegeknek meg kell tanulniuk együtt élni a problémájukkal, amely sok kellemetlenséget okoz számukra. Étrendjüket át kell alakítaniuk, diétázniuk kell egy életen át, vigyázniuk kell magukra.
A II. típusú diabétesz kezeléséhez általában elegendő vércukorszint-csökkentő tablettát szedni. A helyes diéta betartása ebben az esetben is elengedhetetlen. Emellett az orvosok minden cukorbetegnek rendszeres testmozgást javasolnak, ami segíti az izomsejtek cukorfelhasználását. 
Napjainkban, a fejlett orvostudománynak köszönhetően már a kezdeti stádiumban is tudják diagnosztizálni a cukorbetegséget, amikor még semmiféle szövődmény nem fordul elő. Az orvosok javasolják, hogy a betegség felismerésekor egy több alkalmas diétás oktatáson vegyél részt a dietetikus segítségével, majd a későbbiekben a szánhidrát egyensúlyi kilengéseinél egyeztetned kell a dietetikussal a rendszeresen feljegyzett étrend megbeszélésével.