Milyen legyen az esküvői torta?

A nagy napon a torta is kifejezetten fontos, ezért is nehézkes kiválasztani. De vajon milyen is az ideális esküvői torta?

Milyen legyen az esküvői torta?

Az esküvőre készülő jegyespároknak sok fejtörést okoz az igazi esküvői torta kiválasztása. Nem könnyű eldönteni, hogy milyen ízű és mekkora legyen a torta. A megfelelő forma és az esküvői tortadísz kiválasztása további nehéz feladat elé állítja az ifjú párt. Ennek eldöntéséhez jó kiindulási alap lehet, ha tisztában vagyunk a következőkkel, mint például hogy hány vendéget hívunk az esküvőre? Mindenkit meg akarunk kínálni az esküvői tortából? Egy nagy, vagy több kisebb tortát szeretnénk?

Mivel az esküvői tortából általában sok vendéget szeretnénk megkínálni, elég nagynak kell lennie. Ennek a kritériumnak leginkább az emeletes torták felelnek meg, de meglephetjük a násznépet egy hatalmas téglalap alakú tortával is. Ha túl vagyunk az emeletes kontra egy szintes torta dilemmán, ki kell választanunk a menyasszonyi torta formáját. Használhatunk kerek, szögletes vagy szív alakú tortaformát, esetleg kombinálhatjuk a formát a különböző szintekben. Esküvői tortáknál nem ritka, hogy 4-5 szintes már-már művészi csodák kerülnek a főasztalra.

Remek ötlet lehet a nagy torta mellé sok kis esküvői muffint is készíteni, amik megjelenésükben harmonizálnak a nagy testvérükkel. Ez nemcsak látványos, de praktikus megoldás is, mert az ifjú feleségnek nem kell annyit bajlódnia a torta felszeletelésével, és a gyerekek egyszerűen imádni fogják. Ha eldöntöttük a torta méretét, formáját, akkor következhet az íz kiválasztása.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe az esküvői torta ízének kiválasztásánál? Én a következő kérdések végig gondolását javaslom: Az ifjú párnak mi a kedvence? Valamelyikőjüknek nincs-e intoleranciája valamilyen hozzávalóval szemben (tej, tojás, liszt, cukor, esetleg egyéb táplálék allergia)? Mikor lesz az esküvő? A nyári frigyeknél nem javaslom az állati tejszín és a nyers tojás használatát, mert nagy melegben a fél násznép a kórházban köthet ki.

Ha az íz kiválasztásán is túl vagyunk, következhet a külső megtervezése. Fontos, hogy az esküvői torta stílusa és külseje igazodjon a dekorációhoz. Visszaköszönhetnek benne a helyszín díszítésénél használt színek. Ez általában egy halványabb fehér - esetleg ekrü - szín és egy élénkebb, karakteresebb szín, (mint például a bordó, lila, rózsaszín vagy zöld) kombinációját jelenti. Az esküvői tortát leggyakrabban virággal díszítik. Az apró marcipán virágoktól az igazira megszólalásig hasonlító cukorvirágokon át a vágott virágokig bármilyen virág megjelenhet az esküvői tortán. A felső szint tetején hagyományosan az ifjú párt ábrázoló dísz vagy az őket jelképező szimbólum jelenik meg. 

Manapság a marcipán figurák helyett egyre többen választanak nem ehető nászpár figurát a torta tetejére. Ez remekül mutat, mert magasabb és aprólékosabban kidolgozott, mint a marcipánból készült társaik, sőt később emlékbe is eltehetjük őket. További jó hír, hogy garantáltan egyik vendég sem fogja leharapni a figura fejét, hacsak nem kockáztatja a foga elvesztését. Az esküvői tortát dekorálhatjuk szalagokkal, fodrokkal, strasszokkal. Az ehető díszek közül megjelenhetnek rajta a cukorgyöngyök, cukorkonfettik és ostyavirágok is. Szóval lássuk be, hogy a torta megtervezése elég sok körültekintést igényel.