Milyen jogaid vannak internetes vásárlásnál?

Napjainkban legtöbben az interneten vásárolunk.

Milyen jogaid vannak internetes vásárlásnál?

Napjainkban legtöbben az interneten vásárolunk. Sokkal kényelmesebb, mint végigjárni az üzleteket, és több előírás is véd minket.

Miért jó, ha a netről vásárolsz?

A 45/2014. (II. 26) kormányrendelet meghatározza fogyasztói szerződéssel kapcsolatos tájékoztatás és a teljesítés egyes szabályait. Ugyanitt találhatod a szerződés megkötésére és az elállási, illetve a felmondási jogra vonatkozó részletes szabályokat is.

Az eladó és vásárló között létrejött szerződés távollévők közötti szerződésnek minősül. Távollévők közötti szerződésnek minősül a telefonon történő vásárlás, ha katalógusból vásárolsz, tehát minden olyan vásárlás, ami nem üzletben történik.

A vásárlót, más néven fogyasztót 14 napos elállási jog illeti meg, melynek kezdő időpontja az átvétel napja. Amennyiben szolgáltatást vásárolsz, így a kezdő nap a szerződés megkötésének napjától indul.

Érdemes azonban odafigyelni, ugyanis nem mindenre érvényes a 14 napos elállás. Ilyen például, ha saját kérésedre állították elő a terméket, ha romlandó dolgot veszel, olyan zárt csomagolású termék, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhető vissza, és a folyóirat, hírlap is.