Milyen hátrányai vannak a fogamzásgátló tablettáknak?

Minden gyógyszernek, így a hormonális fogamzásgátló tablettáknak is lehetnek kedvezőtlen hatásai és hátrányai.

Milyen hátrányai vannak a fogamzásgátló tablettáknak?

A testsúlynövekedés rendszerint múló és ártalmatlan jelenség, többnyire helytelen életmód következménye. A tablettaszedés első hónapjaiban bekövetkező, 3 kilogrammnál kisebb hízás oka folyadék- és sóvisszatartás. Ezentúl valószínűsíthető, hogy egyéni érzékenység áll fenn az ösztrogén és progeszteron komponenssel szemben, így ebben az esetben kisebb hormontartalmú tablettára váltás javasolt. Az első éven belül bekövetkező, nőies hízás esetében a testsúlygyarapodás főként a mellre, farra, combra és csípőre történik. Ilyenkor az ösztrogénnel szemben fokozott érzékenység áll fenn, ami a jellegzetes nőies típusú elhízást jelenti. Az életmódváltás mellett gyengébb ösztrogén-és/vagy erősebb progeszteronhatású tabletta alkalmazását javasolják a nőgyógyászok.

A hányinger általában ártalmatlan, spontán szűnő tünet. Rendszerint ösztrogén-túlérzékenység mellett jelentkezik. Ilyenkor javasolhatjuk, hogy a tablettát fél órával a vacsora után kell bevenni, vagy ha gyakran ismétlődik, akkor gesztagéntúlsúlyos tabletta szedésére kell áttérni. Természetesen ki kell zárnunk a gyomor- és bélbetegségeket, a vírusfertőzéseket és a terhességet.

A bőrelszíneződés kellemetlen kozmetikai hátrány, ilyenkor a tabletták elhagyása javasolt. A hangulati ingadozások relatív ösztrogénhiány vagy gesztagéntöbblet tüneteként jelentkeznek. Ilyenkor az ösztrogénhatás ellensúlyozása javasolt. Az ismétlődő hüvelyi folyás oka elégtelen ösztrogénhatás, mely a hüvelyhám glikogéntartalmának csökkenését eredményezi. A fejfájás viszonylagos ösztrogén-túladagolás következménye is lehet. A hormonális fogamzásgátló tabletta szedését azonnal abba kell hagyni, a migrénszerű, hányással járó erősebb fejfájásoknál a tünetek ugyanis agyérkárosodás gyanúját vetik fel. Enyhébb esetekben neurológiai konzílium után kisebb ösztrogéntartalmú tabletta adható. A látászavarok, amennyiben érelzáródásra vezethetők vissza, azonnali intézeti ellátást igényelnek. A kontaktlencse-viselési panaszok hátterében a könnytermelés elégtelensége áll. Kis hormontartalmú tabletták és lágy kontaktlencsék esetén ezek egyre ritkábbak. Ezeket a dolgokkal jó, ha tisztában vagyunk, ha a fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntünk.