Milyen hatásai vannak a gyógyvizeknek?

Vajon hányan tudnak róla?

Milyen hatásai vannak a gyógyvizeknek?

Azokat a vizeket minősítik hivatalosan gyógyvíznek, amelyek fizikai tulajdonságaiknál vagy kémiai összetételüknél fogva igazoltan gyógyító hatásúak. Használatuk, fogyasztásuk orvosi javallatra történhet, előírt adagban és módon, de a termálvíz például mindenkinek hasznos.

Alkalikus vizek: az alkalikus gyógyvizek leginkább nátrium- és hidrokarbonát-ionokat, vagyis a jól ismert szódabikarbónát tartalmazzák. Leginkább ivászati célra használják, gyomorsavtúltengés, gyomor-, bélhurut és légúti hurut esetén. Alkalikus vizek közül legnevezetesebb gyógyvíz a bükkszéki Salvus víz, de található Kisterenyén, Nagyszénáson, Túrkevén, Békésen, Szolnokon, Tótkomlóson, Gyopárosfürdőn, Gyulán és Makón is. Alkalikus savanyúvíz van Balfon és Szécsényben is.

Hévizek: a természetes források vize abban az esetben tekinthető hévíznek, ha hőmérséklete 20 fok fölött van, a mélyfúrású kutak közül pedig azok, amelyek hőmérséklete legalább 25 fok. A kémiai elemzéssel tíz csoportba sorolták a gyógyhatású ásványvizeket. Az egyszerű hévizek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak. Gyógyító hatásuk különösen hatásos reumás betegségek esetén. Ismertebb egyszerű hévízforrásaink vannak Budapesten, Római-fürdőn, Pünkösdfürdőn, Csillaghegyen, Esztergomban és Kácsfürdőn.

Kénes vizek: Fürdő formájában, a bőrön keresztül is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják. Intenzív hatásúak, leginkább a reumás betegek és egyes bőrbetegségekben szenvedők kezelésére használják.

Kénes forrásvizek: Budapesten az Imre, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai, Harkány, Parád, Erdőbénye, Aranyosfürdő, Balf több forrása. Kénes termálvize van Hévíz és Mezőkövesd fúrt kútjainak is.