Mikor érdemes felbontani a jegyességet?

Ha ezeket tapasztalod, mindenképp lépj, még az esküvő előtt!

Mikor érdemes felbontani a jegyességet?

Egy eljegyzést nem könnyű dolog felbontani, bár ismerjük el, hogy sokkal nehezebb, mint egy egyszerű szakítás. Mindegy,  hogy mennyi ideje vagytok együtt. Azonban ha érezzük, hogy akihez hozzámennénk, nem feltétlen az igazi, mindenképpen meg kell lépni. Akkor is, ha ezzel megbántjuk a másikat és akkor is, ha nagy kellemetlenséget okozunk ezzel az egész családnak, hiszen a templomban még cikibb lenne a dolog. 

1. Már minden az esküvőről szól?

Ha rádöbbentünk, hogy nekünk az esküvő fontosabb, mint maga az ember, akinek készülünk kimondani a boldogító igent, az intő jel. Próbáljunk meg magunkba nézni, és tegyük fel a kérdést: valóban azt szeretnénk, hogy életünk hátralevő részét a párunkkal éljük le? Vagy csak örülünk, hogy valaki végre megkérte a kezünket, hiszen „ez az élet rendje”? A nőket kislánykoruk óta arra nevelik, hogy férjhez kell menniük, különben szégyenteljes vénlányként végzik. Ez az idea olyan erős, hogy sok nő csak azért mond igent a párjának, mert érzi a társadalom és a rokonság nyomását. Egy házasság azonban nem egy olyan mérföldkő az életben, amit ki kell pipálnunk, így ha kétségeink vannak, jól gondoljuk meg, akár kétszer is.

2. Úgy érzed, a párod nem értékel eléggé?

Az eljegyzés új fejezet egy pár életében, és bármilyen régóta vannak is együtt, ez a lépés megváltoztathatja a kapcsolat eddigi működését. Ilyenkor a felek hajlamosak kicsit elengedni magukat, hiszen már a cél felé vették az irányt, máshogy nem is sülhet el, csak pozitívan. Ha úgy érezzük, hogy a partnerünk már nem olyan figyelmes, és nem értékel eléggé, az gond lehet, hiszen ez még nagyon korai, főleg ha arra készültök, hogy egymással élitek le életetek hátralevő részét.

3. Nem is a ti ötletetek volt az eljegyzés?

Jól megvoltatok egymással, de a családi környezet erőltette, hogy új szintre emeljétek a kapcsolatot, ezért jegyeztétek el egymást? Sokan vannak ezzel így. Sőt, sok pár éppen szakítás előtt áll, mikor hirtelen kibékülnek és eljegyzik egymást. Ez pontosan az a hiba, mint amikor a házaspárnak problémái vannak, és azt hiszik, majd a gyerek megoldja őket. Mindannyian tudjuk, hogy ez sosem jelent megoldást a gondokra, sőt. Amennyiben úgy érezzük, nem az érzelmek vezérelték az eljegyzést, várjunk egy kicsit, hogy valóban ezt akarjuk-e. 

4. Vannak köztetek feloldatlan ellentétek?

Minden személy a saját értékrendjét, hitét, álmait és meggyőződéseit viszi egy kapcsolatba, azonban mire eljuttok addig, hogy eljegyzési gyűrű kerül az ujjatokra, ezeket illik legalább nagy vonalakban rendezni egymással.

Ha közös jövőt tervezünk valakivel, akkor vannak alapvető kérdések, amikben egyet kell értenetek, különben állandó ellentétek lesznek köztetek. 

5. Ne higgyük azt, hogy a házassággal jobbra fordulnak a dolgok

Amennyiben vannak gondok köztetek, de azzal nyugtatgatjátok magatokat, hogy majd minden megváltozik, és jobb lesz az esküvő után, akkor egyértelmű, hogy fel kell bontani az eljegyzést. A házassággal ugyanis nem könnyebbség jön, hanem kőkemény munka.

Azzal, hogy kimondjátok a boldogító igent, és összekötitek az életeteket, ugyanazok az emberek maradtok, így azok a problémák, amik most mérgezik a kapcsolatot, megmaradnak, sőt, még inkább felerősödnek.