Mik lehetnek az alacsony libidó okai?

A nők libidóját rengeteg dolog komolyan befolyásolja. Ilyenek például a párkapcsolatának előélete, családi élete és a partnerével folytatott kommunikáció minősége.

Mik lehetnek az alacsony libidó okai?

A férfiak szexuális vágyát könnyen megölheti a megszokás. Ez persze sok nőre is igaz.
Egy brit kutatás szerint a szexuális érdeklődés hiánya gyakori probléma a párok számára, különösen, ha a pár hosszú ideje együtt él. A vizsgálat számos olyan tényezőt tárt fel, amely szerepet játszhat az alacsony libidó kialakulásában. A tanulmány szerzői javaslataikban kitérnek arra, hogy a férfiak és a nők hogyan őrizhetik meg szexuális érdeklődésüket.
A frigiditást a köznyelv többnyire csak a nők kapcsán használja, valójában azonban mindkét nemet érintheti. A kutatók rendkívül széles körben igyekeztek alátámasztani eredményeiket, több mint 11 ezer brit férfit és nőt vettek vizsgálat alá. A 16 és 74 éves kor közötti alanyok mindegyikének volt legalább egy szexuális partnere a vizsgálatot megelőző évben. Az eredmény eléggé meglepő lett: a nők 34 százaléka és a férfiak 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt egy évben legalább három hónapra elveszítették szexuális étvágyukat. Az érintettek fele szomorú és aggódó érzelmekkel viszonyult ehhez a problémához.
A férfiak és a nők körében is vannak olyan tényezők, amelyek alacsony szexuális érdeklődést vonnak magukkal. Az alacsony libidó okai meglehetősen széles skálán mozognak. A lehetséges okok a rossz szellemi állapottól kezdve a korábbi szexuális erőszakkal kapcsolatos negatív élményeken át egészen az elmúlt évben elkapott szexuális úton terjedő fertőzésekig terjednek. A vizsgálatban résztvevő személyek közül azok, akik nem érezték magukhoz érzelmileg közel a partnerüket, vagy akik nem mindig tudtak könnyen beszélni a szexről a partnereikkel, szintén nagyobb valószínűséggel számoltak be az érdeklődés hiányáról.
Az alacsony libidó okai lehetnek a stressz, különböző betegségek, gyógyszerek, a nem megfelelő életmód, az öregedés, a csökkent tesztoszteronszint, a depresszió, a drog és az alkohol, illetve a pajzsmirigyzavarok. Nőknél a fogamzásgátló tabletta és a különböző hormonkezelések is gyorsan eredményezhetik a libidó csökkenését. És bármilyen meglepő, a pornográfia-függőség szintén a szexuális vágy csökkenését okozhatja.