Miért tabu a szex a gyerekek előtt?

Eléggé felgyorsult világban élünk, mégis sokan nem tudnak beszélni a gyerekekkel a szexről. Hogyan is kellene ezt kezelnünk?

Miért tabu a szex a gyerekek előtt?

Mai világunkra igen jellemző, hogy míg a szakemberek már régóta foglalkoznak a gyermeki szexualitással, addig a szülők számára nagyon sok esetben ez a téma tabunak számít. Bizonyos szempontból a szülőnek nehéz szembenézni azzal a ténnyel, hogy gyermeke szexuális lény már a születése pillanatától.

De vannak olyan szülők, akik a lehető legnyíltabban igyekeznek kezelni a kérdést. Nehéz megtalálni a helyes egyensúlyt, hogy ne ártsunk a gyermekünknek. Sok szülő már attól zavarba jön, ha a gyermeke valamilyen szexualitással kapcsolatos kérdést tesz fel. Ezért aztán próbálják halogatni a felvilágosítást, pedig ha a szülők tabuként kezelik a nemiséget, gyermekük gátlásokkal teli felnőtté válhat, és az így keletkező elfojtásai pedig szerencsétlenné tehetik kapcsolataiban.

A felvilágosításban semmi ördöngösség nincs. Figyelembe kell venni a gyermek korát, szellemi érettségét. Számtalan nagyon jó felvilágosító irodalom is rendelkezésre áll. Arra azért feltétlenül ügyelni kell, hogy ne a kezébe nyomjuk, hanem vele együtt beszéljük át a dolgot. Ha kérdése van, csak arra adjunk választ és utána hagyjuk, hogy átgondolja. Majd magától kérdez megint, ha látja, hogy nyitott és őszinte a szülő.

A gyerekek már óvodás korukban megismerkednek a testükkel, hozzá nyúlnak, esetleg rájönnek hogy az örömet is okoz nekik. Nem szabad rájuk szólni, hogy ne nyúlj a csúnyádhoz. Ezzel gátlást alakítunk ki benne. Érdekelni fogja, hogy mije van a fiúknak, vagy esetleg a lányoknak. Ha rákérdez, hogy anya és apa este miért zárják be a szobájuk ajtaját, elég annyit mondani, hogy szeretnek kettesben lenni, mert ez jó nekünk. Arra a kérdésre, hogy hogy kerül a kisbaba az anyu hasába, elég azt mondani, hogy anyu meg apu szeretik egymást, és ezért a kettejük magocskája bekerült anyu hasába és abból lett a kisbaba.

Tehát mindig épp csak annyit kell mondani, amit megért. Ha látja hogy bátran kérdezhet, akkor fog is. És ezzel elősegítjük hogy felnőttként normális szexuális élete legyen. Láthatjuk, a hazugság, a kertelés, terelés, tiltás, nem jó megoldást. Sok szerencsét a gyerekneveléshez.